Tuesday, May 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Program iSkills, ISQ tunjuk peningkatan

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 NOV – Program iSkills dan ISQ (Industrial Skills Qualification) telah menyaksikan peningkatan dalam beberapa tahun kebelakangan ini menerusi Kumpulan Kerja MISC bagi Tenaga dengan sokongan industri untuk membekalkan bakat tempatan bagi permintaan tenaga manusia.

  Program iSkills dan ISQ menandakan satu lagi mercu tanda di mana seramai 105 orang pelajar menandatangani kontrak pekerjaan mereka dan 15 orang pelajar lagi menandatangani kontrak perantis di bawah Program Perantis i-Ready.

  Dalam hubungan itu, Setiausaha Tetap (Pengajian Tinggi) di Kementerian Pendidikan, Dr Haji Azman bin Ahmad selaku ahli Kumpulan Kerja Majlis Perancangan dan Tenaga kerja (MPEC) menyatakan penghargaan kepada 10 buah syarikat yang mengambil bahagian bagi sokongan mereka dalam memanfaatkan bakat tempatan yang sedia ada dengan menawarkan pekerjaan serta perantisan kepada pelajar-pelajar berkenaan.

  Syarikat-syarikat berkenaan adalah Adinin Works and Engineering Sdn Bhd, Amec Foster Wheeler (B) (Wood Plc) Sdn Bhd, Borneo Systematic Sdn Bhd, Mashhor General Contractor Sdn Bhd , Massutera Engineering Sdn Bhd, Megalift Sdn Bhd, Muara Maritime Services Sdn Bhd, Srikandi Oilfield Services Sdn Bhd, Tendrill International Sdn Bhd dan Syarikat Rekayasa Innovasi Sdn Bhd, katanya lagi ketika berucap pada Majlis Penandatanganan Kontrak bagi iSkills Kohort 1 yang berlangsung di Pusat Persidangan Antarabangsa- BRIDEX, Jerudong, hari ini.

  Turut hadir ialah Setiausaha Tetap (Wawasan) di Jabatan Perdana Menteri, Pengiran Hajah Siti Nirmala binti Pengiran Haji Mohammad.

  Dr Haji Azman menyampaikan ucapan alu-aluannya semasa majlis berkenaan.

  Dr Haji Azman berharap dengan usaha berterusan itu, mereka dapat bersama-sama menyumbang kepada aspirasi negara untuk mempunyai tenaga kerja tempatan yang berjaya dan berkemahiran.

  Beliau juga berharap para pelajar berkenaan akan terus menggunakan serta mengembangkan kemahiran dan ilmu pengetahuan yang diperoleh sepanjang tempoh 15 bulan latihan mereka, menggunakan sepenuhnya pembelajaran, kemahiran serta juga pengalaman industri untuk menjadi aset yang berguna bagi syarikat masing-masing.

  Dr Haji Azman turut mengongsikan bahawa masa yang diluangkan oleh para pelajar semasa Program Jati Diri di Kem Program Khidmat Bakti Negara (PKBN), Temburong, telah mengukuhkan nilai-nilai peribadi mereka terutamanya integriti, daya tahan, kerohanian, disiplin serta tanggungjawab.

  Beliau menambah bahawa pencapaian itu tidak akan dapat dicapai tanpa kolaborasi dan sokongan berterusan daripada agensi-agensi kerajaan, institusi tempatan dan pemain-pemain industri serta juga pelajar dan ibu bapa mereka.

  Majlis kemudian menyaksikan penandatanganan kontrak pelajar-pelajar berkenaan dengan disaksikan bersama oleh Dr Haji Azman dan Pengiran Hajah Siti Nirmala.

  Majlis penandatanganan kontrak berkenaan merupakan salah satu sorotan utama bersempena Pesta Kerjaya 2022 yang diadakan selama lima hari bermula 23 hingga 27 November di Dewan 1&2, Pusat Persidangan Antarabangsa BRIDEX, Jerudong.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  ‘Saya sangat letih’

  SYDNEY, 29 MEI – Ketua Menteri yang popular di Australia Barat, Mark McGowan, yang mengasingkan negerinya daripada dunia semasa kemuncak pandemik COVID-19, hari ini...
  - Advertisment -