Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Program semai disiplin, integriti

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar serahan Sekretariat Tetap MPEC

TEMBURONG, 17 NOV – Seramai 217 orang pelatih yang terdiri daripada pelajar iSkills kohort 1 di bawah Institut Pendidikan Teknikal Brunei (IBTE) telah berjaya menamatkan Program Jati Diri (PJD) Kohort 1 selama 90 hari dan diraikan pada majlis penutup di Kem Program Khidmat Bakti Negara (PKBN), Batu Apoi, Temburong, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi bin Haji Mohammad.

Dalam ucapannya, Yang Berhormat Dato antara lain menekankan, belia merupakan aset yang berharga bagi negara dan berharap dengan menamatkan program tersebut, ia akan menjadi pemangkin kepada kecemerlangan dan seterusnya menyumbang ke arah pencapaian matlamat Wawasan Brunei 2035.

“Dengan objektif program untuk meningkatkan, memupuk serta mengukuhkan kerohanian, integriti, disiplin, tanggungjawab belia dan menggubah minda mereka, agar lebih berdaya tahan,” tambahnya.

Manakala itu, Ketua Sekretariat Tetap Majlis Perancangan dan Pengambilan Tenaga Kerja (MPEC), Dr Hajah Siti Haziah binti Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka
Haji Abidin dalam ucapannya selaku pengerusi majlis berkata, program itu dihasratkan untuk menyemai ciri-ciri dan nilai keperibadian serta profesional yang diperlukan oleh industri seperti disiplin, integriti, tanggungjawab, dan daya tahan (resilience).

Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi semasa menyampaikan hadiah kepada salah seorang pelatih.
Para pelatih yang mengikuti Program Jati Diri.

Pada majlis itu, Yang Berhormat Dato telah menyampaikan hadiah terbaik lelaki dan perempuan dalam kategori keseluruhan, kawad dan jasmani.

Hadiah kategori keseluruhan diberikan kepada 1034 Pelatih Daniyal bin Mohd Zinin dan 1217 Pelatih Nurhidayah binti A.Zaini manakala bagi kategori kawad dimenangi oleh 1023 Pelatih Mohammad Hilmi bin Dahnan dan 1188 Pelatih Nurul Intan Nazeerah binti Haji Mohamad Azman.

Sementara bagi kategori jasmani pula telah diberikan kepada 1126 Pelatih Mohd Shazreemin bin Manan dan 1186 Pelatih Low Len Le. Majlis turut menyaksikan tayangan video yang memaparkan perjalanan pelatih menjalani PJD.

PJD adalah usaha kolaborasi antara IBTE, Sekretariat Tetap MPEC dan Bahagian Khidmat Bakti Negara (BKBN).

Ia merupakan sebahagian daripada program iSkills bagi Marking and Fitting, Rigging, Scaffolding dan ISQ Welding di bawah IBTE.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -