Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Puluhan ribu penunjuk perasaan pro-Palestin berarak di London

  LONDON, 22 OKT – Puluhan ribu penunjuk perasaan pro-Palestin berarak melalui London yang hujan pada hari Sabtu untuk menuntut Israel menghentikan pengebomannya ke atas Gaza, dan seruan serupa kedengaran di bandar-bandar di seluruh dunia ketika Israel-Hamas memasuki minggu ketiga.

  Pada hari aliran bantuan memasuki Gaza, di mana lebih 1 juta orang telah meninggalkan rumah mereka kerana konflik, penunjuk perasaan berkumpul di Marble Arch berhampiran Hyde Park London sebelum berarak ke daerah kerajaan, Whitehall.

  Polis menganggarkan orang ramai yang melalui bandar itu selama tiga jam adalah sehingga 100,000.

  Mengibarkan bendera Palestin dan melaungkan ‘Berhenti mengebom Gaza’, para peserta menyeru agar sekatan dan serangan udara Israel dihentikan susulan serangan ke selatan Israel oleh kumpulan pejuang Hamas yang mengawal Gaza.

  Pihak berkuasa di Gaza berkata lebih 4,300 orang telah terbunuh di wilayah itu sejak perang terbaru bermula. Lebih 1,400 orang telah terbunuh di Israel, kebanyakannya orang awam terbunuh semasa pencerobohan maut Hamas pada 7 Okt.

  Israel terus mengebom sasaran di Gaza pada kelmarin menjelang serangan darat yang dijangkakan. Sedikit kelegaan berlaku apabila 20 trak yang membawa bantuan kemanusiaan dibenarkan memasuki Gaza merentasi sempadan selatan Rafah yang melintasi Mesir.

  Perang itu telah menimbulkan ketegangan di seluruh dunia, dengan masyarakat Yahudi dan Muslim berasa terancam. Pasukan Polis Pengangkutan British berkata ia sedang menyiasat selepas rakaman disiarkan dalam talian yang menunjukkan seorang pemandu London Underground mengetuai penumpang dalam laungan “Bebas, Bebas Palestin” melalui interkom kereta api bawah tanah.

  Pihak berkuasa British menggesa penunjuk perasaan supaya berhati-hati dengan kesakitan dan kebimbangan yang dirasai oleh masyarakat Yahudi. Pasukan Polis Metropolitan London berkata ia telah menyaksikan peningkatan sebanyak 13 kali ganda dalam laporan kesalahan antisemitik pada Oktober berbanding tahun lepas. Laporan jenayah anti-Muslim meningkat lebih daripada dua kali ganda.

  Polis berkata terdapat “poket kekacauan dan beberapa contoh ucapan kebencian” semasa protes terhadap perang, tetapi “majoriti aktiviti bantahan adalah sah dan telah berlaku tanpa insiden.”

  Beratus-ratus penunjuk perasaan pro-Palestin turut berkumpul di Belfast dan di bandar kedua Ireland Utara, Londonderry, di mana penceramah termasuk ahli parlimen Colum Eastwood dari Parti Sosial Demokrat dan Buruh nasionalis Ireland. – AP

  Penunjuk perasaan memegang bendera dan plakad semasa demonstrasi pro-Palestin di London, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...