Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

Purata harian kes COVID-19 meningkat

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 7 NOV – Dalam masa satu minggu kebelakangan
ini, jumlah kes COVID-19 yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam menunjukkan peningkatan di mana kadar purata harian kes pada minggu lepas ialah 554 kes sehari, berbanding 485 kes sehari pada minggu sebelumnya.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar turut mengongsikan bahawa sebanyak 39,588 keputusan ujian pantas antigen (ART) telah dimuat naik ke aplikasi BruHealth dalam masa satu minggu di mana 9.7 peratus daripadanya adalah keputusan ujian ART yang positif.

Yang Berhormat Dato mengongsikan perkara itu semasa sidang media Norma Baharu COVID-19 Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Menurut beliau lagi, pada hari ini, tidak ada kes dalam kategori 5 yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU) manakala itu, satu kes berada dalam kategori 4 iaitu yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi.

Mengenai kadar liputan vaksinasi COVID di negara ini, Yang Berhormat Dato berkata, sehingga kelmarin ia kekal berada di tahap yang tinggi dengan 78.7 peratus daripada keseluruhan rakyat dan penduduk negara ini telah mendapatkan dos ketiga vaksin dan 10.9 peratus juga telah mendapatkan dos keempat.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media mengenai situasi COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Kementerian Kesihatan, kelmarin. Turut hadir ialah Setiausaha Tetap di Kementerian Kesihatan, Haji Maswadi bin Haji Mohsin. – Gambar oleh James Kon

“Pada hari ini, sebanyak 586 kes baharu telah dilaporkan iaitu 581 kes hasil ujian ART dan lima kes adalah hasil daripada 144 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, Yang Berhormat Menteri Kesihatan turut menerangkan mengenai trend kes influenza dan jangkitan serupa influenza (ILI) di mana pada minggu lalu, ia terus menunjukkan penurunan menuju ke paras normal.

“Orang ramai diingatkan untuk terus berwaspada dan mengambil langkah-langkah pencegahan seperti mengasingkan diri jika mengalami tanda-tanda jangkitan dan mengelakkan tempat-tempat yang penuh sesak.

“Segera berjumpa doktor jika tanda-tanda jangkitan berterusan atau semakin teruk.

Dapatkan suntikan influenza, khususnya bagi mereka yang berumur 60 tahun ke atas dan mereka yang mempunyai masalah-masalah kesihatan,” tegasnya lagi.

Di hujung kenyataannya, Yang Berhormat Dato berdoa semoga Negara Brunei Darussalam berserta seluruh rakyat dan penduduknya sentiasa terpelihara daripada segala bencana dan wabak penyakit serta berada dalam perlindungan Allah SWT.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -