Monday, September 26, 2022
27.7 C
Brunei

Pusat Ehsan KB dibuka semula

-

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 27 JAN – Untuk meraikan penyempurnaan kerja-kerja pembaikan di Pusat Ehsan Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam (Pusat Ehsan), satu majlis pembukaan semula telah diadakan di Pusat Ehsan Cawangan Kuala Belait pada pagi ini.

Hadir pada majlis berkenaan ialah Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin. Kedatangan beliau dialu-alukan oleh Pemegang Amanah Pendidikan Pusat Ehsan, Dato Paduka Dr Haji Omar bin Haji Khalid.

Dalam ucapan alu-aluannya, Dato Paduka Dr Haji Omar berkata, “Pusat ini mula beroperasi pada 2009 dengan 10 kanak-kanak. Jumlah kanak-kanak telah meningkat kepada 53 sebelum kami membuat keputusan untuk menutupnya buat sementara waktu disebabkan beberapa faktor, termasuk pandemik global dan keperluan mematuhi prosedur operasi standard, cabaran dari segi kewangan hasil daripada sekatan berlarutan berpunca daripada pandemik global serta masalah kakitangan dan penyelenggaraan dan kerja-kerja pembaikan.

“Oleh itu, dalam tempoh penutupan tersebut, Pusat Ehsan KB telah menjalani kerja-kerja pengubahsuaian. Ia diberikan cat baharu di dalam dan luar dan mempunyai perabot dan peralatan baharu.”

Dalam ucapannya, Dato Paduka Dr Haji Omar juga mengucapkan terima kasih bagi pihak Pusat Ehsan kepada individu dan syarikat atas sumbangan mereka untuk menjayakan kerja-kerja pengubahsuaian.

Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan memotong reben bersama Dato Paduka Dr Haji Omar untuk merasmikan pembukaan semula Pusat Ehsan KB.
Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan berbual dengan kakitangan pusat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai aktiviti yang dijalankan di pusat berkenaan.

Selain itu, Dato Paduka juga mengalu-alukan beberapa kakitangan baharu mereka yang akan ditempatkan di pusat berkenaan. Ia termasuk pelantikan pengetua baharu yang terlatih dengan kanak-kanak berkeperluan khas, Dayang Nurussaadatul Firdaus Saifulbahri, dan pelantikan anggota Pusat Ehsan yang telah lama berkhidmat di Bandar Seri Begawan sebagai penyelaras Pusat Ehsan KB, Diane Talabis Solinap.

“Saya berasa gembira untuk melaporkan bahawa dalam masa mencabar ini, Pusat Ehsan telah mengambil peluang untuk mencari kaedah sesuai untuk menjaga kanak-knak dalam persekitaran yang kompleks.

“Kakitangan kami telah mengemukakan kaedah inovatif untuk menjaga kanak-kanak menerusi pembelajaran dalam talian dan perkhidmatan lain. Ia merupakan pembelajaran inovasi untuk kakitangan kami. Mereka telah mendengar kepada maklum balas dan berusaha mempertingkat kemahiran mereka,” kata Dato Paduka Dr Haji Omar.

Menurut beliau lagi, Pusat Ehsan merancang memperkukuh perkhidmatan mereka, terutamanya program pendidikan, sebagai pakej bersepadu untuk masa depan yang lebih maju.

“Sebaik sahaja program kami dilaksanakan di Bandar Seri Begawan, kami akan memperkenalkannya di pusat Kuala Belait.”

Acara diteruskan dengan majlis menandatangani plak khas oleh Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan serta memotong reben untuk merasmikan pembukaan semula Pusat Ehsan KB, diikuti penyampaian sijil kepada mereka yang telah menyumbang kepada Pusat Ehsan KB.

Acara berakhir dengan Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan melawat pusat yang telah diubahsuai serta meninjau operasi harian yang diadakan di pusat berkenaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas bot terbalik, ragut 24 jiwa

DHAKA, 25 SEPT – Sekurang-kurangnya 24 orang lemas manakala 24 lagi masih hilang selepas bot yang sarat membawa penganut Hindu terbalik di sebuah sungai...
- Advertisment -