Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Putin berikrar buat penambahan ketenteraan di Ukraine

  MOSCOW, 1 FEB – Presiden Rusia, Vladimir Putin berikrar kelmarin untuk menolak tentera Ukraine bagi mengurangkan ancaman serangan ke atas wilayah Rusia ketika beliau bertemu dengan aktivis yang menjalankan kempennya menjelang pilihan raya presiden Mac bahawa beliau pasti akan menang.

  Ditanya mengenai rancangan untuk kempen ketenteraan di Ukraine, Putin berkata talian hubungan perlu ditolak ke “jarak sedemikian dari wilayah kami yang akan menjadikannya selamat daripada artileri jarak jauh yang dibekalkan Barat yang digunakan oleh pihak berkuasa Ukraine untuk membedil bandar-bandar aman.”

  Beliau menambah tentera Rusia telah melakukan perkara itu, “menolak musuh kembali dari pusat berpenduduk penting.”

  “Ini adalah motif utama untuk orang kita yang berjuang dan mempertaruhkan nyawa mereka di sana – untuk melindungi Tanah Air, untuk melindungi rakyat kita,” tambahnya.

  Ukraine telah menyerang di dalam Rusia baru-baru ini, termasuk serangan 30 Disember di bandar sempadan Belgorod yang membunuh 25 orang, mencederakan lebih 100.

  Putin juga berkata penyiasat Rusia membuat kesimpulan bahawa Ukraine menggunakan sistem pertahanan udara Patriot yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat (AS) untuk menembak jatuh sebuah pesawat pengangkutan tentera Rusia di wilayah Belgorod pada 24 Januari. Pihak berkuasa Rusia berkata nahas itu mengorbankan kesemua 74 orang di atas kapal itu, termasuk 65 tawanan tentera Ukraine yang menuju ke sana untuk pertukaran.

  Pegawai Ukraine tidak menafikan pesawat itu jatuh tetapi tidak bertanggungjawab dan menggesa siasatan antarabangsa dijalankan.

  Putin berkata Rusia bukan sahaja akan mengalu-alukan tetapi akan ‘berkeras’ pada siasatan antarabangsa mengenai apa yang disifatkannya sebagai ‘jenayah’ oleh Ukraine. – AP

  Presiden Rusia, Vladimir Putin bercakap semasa pertemuan dengan aktivis kempen pilihan rayanya di Moscow, Rusia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...