Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Elon Musk berkata manusia pertama telah menerima implan daripada Neuralink

  NEW YORK, 1 FEB – Menurut Elon Musk, manusia pertama telah menerima implan daripada syarikat antara muka komputer-otaknya Neuralink pada hujung minggu.

  Dalam siaran Isnin di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, Musk berkata bahawa pesakit menerima implan sehari sebelumnya dan ‘pulih dengan baik’. Beliau menambah bahawa “keputusan awal menunjukkan pengesanan pancang neuron yang menjanjikan.”

  Jutawan itu, yang mengasaskan Neuralink, tidak memberikan butiran tambahan mengenai pesakit. Apabila Neuralink mengumumkan pada bulan September bahawa ia akan mula merekrut orang, syarikat itu berkata ia sedang mencari individu yang mengalami quadriplegia akibat kecederaan saraf tunjang serviks atau sklerosis lateral amyotrophic, yang biasanya dikenali sebagai ALS atau Penyakit Lou Gehrig.

  Neuralink ialah salah satu daripada banyak kumpulan yang berusaha untuk menghubungkan sistem saraf kepada komputer, usaha yang bertujuan untuk membantu merawat gangguan otak, mengatasi kecederaan otak dan aplikasi lain. Terdapat lebih daripada 40 ujian antara muka komputer otak sedang dijalankan, menurut clinicaltrials.gov.

  Neuralink menyiarkan semula siaran Isnin Musk di X, tetapi tidak menerbitkan sebarang kenyataan tambahan yang mengakui implan manusia. Syarikat itu tidak segera menjawab permintaan The Associated Press untuk mengulas pada hari Selasa.

  Neuralink sebelum ini mengumumkan bahawa Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (AS) telah meluluskan ‘pengecualian peranti penyiasatan’, yang secara amnya membenarkan penaja untuk memulakan kajian klinikal “pada pesakit yang sesuai dengan kriteria kemasukan,” kata FDA pada hari Selasa. Agensi itu menegaskan bahawa ia tidak boleh mengesahkan atau mendedahkan maklumat tentang kajian tertentu.

  Peranti Neuralink adalah kira-kira saiz syiling yang besar dan direka untuk ditanam di dalam tengkorak, dengan wayar ultra-nipis terus ke otak. Dalam pengumuman Septembernya, Neuralink berkata wayar itu akan diletakkan secara pembedahan di kawasan otak yang mengawal niat pergerakan. Matlamat awal apa yang dipanggil antara muka komputer otak adalah untuk memberi orang keupayaan untuk mengawal kursor atau papan kekunci komputer menggunakan pemikiran mereka sahaja.

  Dalam siaran Isnin berasingan di X, Musk berkata bahawa produk Neuralink pertama dipanggil ‘Telepathy’ – yang, katanya, akan membolehkan pengguna mengawal telefon atau komputer mereka ‘hanya dengan berfikir’. Beliau menambah bahawa pengguna awal adalah mereka yang kehilangan penggunaan anggota badan mereka. – AP

  Menurut Musk, manusia pertama telah menerima implan daripada syarikat antara muka komputer-otaknya Neuralink pada hujung minggu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...