Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Putin di Korea Utara untuk tingkatkan hubungan pertahanan

  PYONGYANG, 19 JUN – Presiden Rusia, Vladimir Putin dan pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un akan bertemu pada hari ini di Pyongyang untuk sidang kemuncak di mana mereka dijangka secara meluas membincangkan cara untuk meningkatkan hubungan ketenteraan yang memusnahkan sekatan.

  Kim menyambut Putin di lapangan terbang, dengan dua pemimpin yang diasingkan antarabangsa itu berpelukan di atas permaidani merah, gambar dalam media negara Korea Utara menunjukkan, menggariskan hubungan yang semakin rapat yang telah mencetuskan kebimbangan di Seoul dan Washington.

  Ia adalah lawatan pertama Putin ke Korea Utara sejak 2000 dan datang ketika negara-negara Barat menuduh Kim membekalkan senjata kepada sekutu bersejarah Rusia untuk digunakan di Ukraine yang melanggar sekatan PBB ke atas kedua-dua negara, dakwaan yang Moscow dan Pyongyang telah nafikan secara rasmi.

  Kim ditunjukkan berdiri di atas permaidani merah menunggu Putin keluar dari pesawat peribadinya pada waktu petang, sebelum mengiringi pemimpin Rusia itu ke keretanya yang menunggu.

  Agensi Berita Pusat Korea melaporkan bahawa Kim berjabat tangan dengan Putin dan memeluknya dengan mesra, menyatakan kegembiraan dan kelegaannya untuk bertemu dengannya lagi selepas sidang kemuncak di timur jauh Rusia tahun lalu.

  Lawatan itu menyerlahkan ‘kekebalan dan ketahanan’ hubungan dua hala, kata KCNA, dengan para pemimpin dijangka mengadakan rundingan lewat hari ini, selepas majlis sambutan rasmi.

  Putin – yang dalam perjalanan dengan ramai pegawai Rusia termasuk Menteri Luar Sergei Lavrov – bercakap dengan Kim di lapangan terbang dan semasa menaiki motor, kata KCNA.

  Kremlin mengeluarkan dokumen pada hari Selasa yang mengesahkan rancangan Rusia untuk menandatangani perjanjian ‘perkongsian strategik’ dengan Korea Utara.

  Pakar telah memberi amaran bahawa perjalanan itu mungkin tertumpu pada hubungan pertahanan, walaupun secara terbuka para pemimpin dijangka menyerlahkan kerjasama dalam sektor ekonomi kerana sebarang perjanjian senjata akan melanggar resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang mengharamkan program nuklear dan peluru berpandu balistik Pyongyang. – AFP

  Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un (kiri) berjalan bersama Presiden Rusia Vladimir Putin sejurus selepas ketibaan Putin di Pyongyang, pada hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...