Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Raja Charles III dimasukkan ke hospital

  LONDON, 26 JAN – Raja Charles III hari ini telah dimasukkan ke hospital di London untuk menjalani pembedahan berjadual, demikian menurut kenyataan Istana Buckingham, seminggu selepas mendedahkan bahawa raja Britain itu akan menjalani rawatan untuk prostat yang bengkak.

  “Raja Charles III pagi ini dimasukkan ke hospital di London untuk rawatan berjadual,” tambah istana dalam satu kenyataan.

  “Baginda ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah menyampaikan ucapan selamat sepanjang minggu lalu dan berbesar hati untuk mengetahui bahawa diagnosis baginda memberikan kesan positif terhadap kesedaran kesihatan awam.”

  Pegawai diraja mengambil langkah luar biasa minggu lalu dengan mengeluarkan buletin mengenai kesihatan raja berusia 75 tahun itu, mendedahkan bahawa baginda mengalami pembesaran prostat tetapi keadaannya tidak berbahaya. Ia berlaku tidak lama selepas kenyataan berasingan bahawa menantu raja, Catherine, Puteri Wales, 42, telah menjalani pembedahan perut yang berjaya untuk keadaan yang tidak dinyatakan.

  Kate, yang berkahwin dengan anak lelaki sulung Charles dan pewaris takhta Putera William, sedang menjalani tempoh pemulihan sehingga dua minggu di Klinik London swasta, diikuti dengan beberapa bulan rehat daripada menjalankan tugas awam.

  Media Britain melaporkan bahawa Charles sedang dirawat di klinik yang sama dengan Kate dan difahamkan telah melawatnya di sana sebelum menjalani rawatannya. Charles diberitahu bahawa beliau menghidap penyakit itu, yang biasa dialami lelaki berusia lebih 50 tahun dan menjejaskan kencing, Rabu lalu selepas mengalami simptom dan menjalani pemeriksaan. Baginda ingin berkongsi diagnosisnya secara terbuka bagi menggalakkan kaum lelaki lain yang mungkin mengalami simptom supaya berjumpa dengan doktor. – AFP

  Gambar AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...