Thursday, December 8, 2022
24.7 C
Brunei

-

RB, PBSM meterai MoU

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 NOV – Melihat akan kepentingan kecekapan pemberian pertolongan cemas dalam kalangan kakitangan, Syarikat Penerbangan Diraja Brunei (RB) hari ini telah mengadakan Majlis Penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Brunei Darussalam (PBSM).

Majlis penandatanganan di Kampus RB itu telah disempurnakan oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif RB, Kapten Sabirin bin Haji Abdul Hamid dan Ketua Pegawai Risiko RB, Kamal Ariffin bin Dato Paduka Haji Abdul Rahman bagi pihak RB.

Sementara itu menandatangani bagi pihak PBSM ialah Presiden PBSM, Pengiran Dato Paduka Haji Mohd Yusoff bin Pengiran Haji Bahae dan Setiausaha Agung, Haji Mohd Suhaimi bin Haji Ibrahim yang juga Ketua Pegawai Eksekutif PBSM.

Kapten Sabirin dalam ucapannya antara lain menjelaskan, keselamatan, kebajikan dan pembangunan rakyat adalah teras kepada semua yang RB lakukan dan ini termasuk dalam People Pillar untuk RB lebih mampan, menjadi majikan pilihan dan menggalakkan kesejahteraan rakyat.

“Latihan pertolongan cemas adalah penting kepada kru dan kakitangan pejabat kami untuk kesejahteraan dan perkhidmatan kepada pelanggan dan dengan termeterainya MoU dengan PBSM, RB akan dapat mengembangkan silibus latihan pertolongan cemas untuk kakitangan RB dengan pertolongan cemas psikologi,” katanya.

Latihan itu adalah perkembangan untuk kru kabin agar lebih berkeyakinan apabila berhadapan masalah perubatan atau berkaitan masalah kesihatan di atas kapal, yang mana ini adalah respons pertama sebelum kakitangan profesional perubatan menanganinya.

Beliau turut melahirkan kegembiraan, Akademi Pembelajaran RB akan menjadi Pusat Latihan Pertolongan Cemas yang diperakui oleh PBSM yang mana kursus-kursus ini juga akan disediakan kepada orang ramai melalui Akademi Pembelajaran RB.

Kapten Sabirin dan Pengiran Dato Paduka Haji Mohd Yusoff semasa menyerahkan dokumen MoU.
Antara yang hadir menyaksikan penandatanganan MoU di antara RB dan PBSM.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -