Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS – Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal tetapi dianggap oleh sesetengah pihak sebagai jawapan kepada keperluan tenaga masa depan manusia.

  Gabungan berbeza daripada pembahagian, teknik yang kini digunakan dalam loji kuasa nuklear, dengan menggabungkan dua nuklear atom dan bukannya dibahagi dua.

  Matlamat reaktor JT-60SA adalah untuk menyiasat kebolehlaksanaan gabungan sebagai sumber tenaga bersih yang selamat, berskala besar dan bebas karbon, dengan lebih banyak tenaga yang dijana daripada yang digunakan untuk menghasilkannya.

  Mesin setinggi enam tingkat itu, di hangar di Naka utara Tokyo, terdiri daripada kapal “tokamak” berbentuk donat yang direka mengandungi plasma berputar dipanaskan sehingga 200 juta darjah Celsius.

  JT-60SA, reaktor pelakuran nuklear terbesar di dunia yang dibina setakat ini yang dirasmikan hari ini. – AFP

  Ia adalah projek bersama antara Kesatuan Eropah dan Jepun dan merupakan pelopor kepada projek besarnya di Perancis, Reaktor Eksperimen Termonuklear Antarabangsa (ITER) yang sedang dalam pembinaan.

  Matlamat utama kedua-dua projek adalah untuk meyakinkan nuklear hidrogen di dalamnya untuk bergabung menjadi satu unsur yang lebih berat, helium, membebaskan tenaga dalam bentuk cahaya dan haba, dan meniru proses yang berlaku di dalam Matahari.

  Penyelidik di ITER, yang melebihi bajet, ketinggalan dari jadual dan menghadapi masalah teknikal utama, berharap dapat mencapai matlamat teknologi gabungan nuklear iaitu tenaga bersih.

  Sam Davis, timbalan ketua projek untuk JT-60SA, berkata peranti itu akan ‘membawa kita lebih dekat kepada tenaga gabungan’.

  “Ia adalah hasil kerjasama antara lebih 500 saintis dan jurutera serta lebih 70 syarikat di seluruh Eropah dan Jepun,” kata Davis pada perasmian hari ini. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...