Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Recruitment Fair: 1,500 jawatan kosong akan ditawarkan

-

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 OGOS – Lebih 1,500 jawatan akan ditawarkan oleh lebih 40 syarikat mewakili pelbagai industri daripada sektor swasta yang akan menyertai Recruitment Fair pada 12 hingga 14 Ogos depan di Pusat Membeli-belah OneCity.

Acara anjuran Sekretariat Tetap Manpower Planning and Employment Council (MPEC) termasuk JobCentre Brunei (JCB) itu menawarkan pelbagai peluang menarik bagi
pencari kerja tempatan untuk menerokai peluang kerjaya yang ada dalam industri IT, minyak dan gas, pembinaan, peruncitan, makanan dan minuman (F&B) dan banyak lagi.
Ini termasuk pekerjaan seperti akauntan, jurutera, pemaju, pelayan, pembantu jualan, pemasaran dan lain-lain.

Banyak aktiviti juga dirancang dalam pesta tersebut yang memfokuskan terhadap pencari kerja tempatan.

Selain temu duga terbuka dan pelbagai taklimat menarik daripada syarikat-syarikat yang ikut serta, pameran-pameran juga disediakan oleh syarikat-syarikat bagi mempamerkan mengenai organisasi mereka di ruang pameran.

Di samping itu, pencari kerja juga akan berpeluang untuk berinteraksi dan mengambil informasi secara langsung daripada wakil syarikat yang ikut serta.

Sehubungan itu, pencari-pencari kerja juga dinasihatkan untuk membawa salinan CV terkini dan datang bersiap sedia memandangkan beberapa buah syarikat akan mengadakan temu duga terbuka semasa pesta itu nanti.

Sekretariat Tetap MPEC dan JCB juga akan mengadakan pameran mengenai inisiatif dan program mereka termasuk program peningkatan dan kemahiran semula yang dikenali sebagai upskilling dan reskilling seperti Skills-plus, SPIN dan Program Perantisan iReady.

Program Perantisan iReady dan inisiatif Sekretariat Tetap MPEC yang lainnya juga akan dibincangkan dalam forum dan sesi perkongsian yang menumpukan kepada beberapa tajuk seperti pencari kerja berkualiti, pembangunan sumber tenaga manusia dalam sektor IT, peruncitan dan pentadbiran.

Perkhidmatan lain seperti pendaftaran bagi pencari kerja dan majikan, padanan kerja, bantuan dalam menghasilkan CV dan temu duga juga akan disediakan.

Untuk memudahkan pengunjung, perkhidmatan bas ulang-alik akan disediakan antara pusat membeli-belah berkenaan dan tempat letak kereta Sekolah Internasional Brunei (ISB), Jalan Utama Salambigar.

Maklumat lanjut seperti buku panduan Recruitment Fair dan makluman yang berkaitan akan disiarkan melalui akaun Instagram JobCentre Brunei di @jobcentrebrunei.

Bagi sebarang pertanyaan mengenai pesta berkenaan, sila hubungi Sekretariat Recruitment Fair di talian 8239933.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -