Saturday, April 13, 2024
35.5 C
Brunei

  -

  Reformasi perlu dilakukan untuk PBB kekal relevan – Malaysia

  PUTRAJAYA, 24 OKT – Malaysia memperbaharui komitmennya kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sempena ulang tahun ke-78nya pada Selasa, namun menekankan reformasi perlu dilakukan untuk memastikan badan dunia itu kekal sesuai dengan tujuan asalnya.

  Kementerian Luar Malaysia dalam satu kenyataan berkata Malaysia akan terus menjadi rakan kongsi global yang kukuh dan yang boleh dipercayai, selaras dengan nilai-nilai sejagat yang termaktub dalam Piagam PBB, selaras dengan prinsip-prinsip yang terkandung dalam Malaysia MADANI yang diperlukan untuk mewujud dan memajukan masyarakat yang harmoni.

  “Malaysia terus percaya bahawa pelbagai cabaran yang dihadapi dunia pada hari ini hanya dapat ditangani melalui kerjasama yang lebih erat dan dengan sistem multilateralisme yang diperkukuhkan.

  “Oleh itu, reformasi perlu untuk memastikan PBB kekal sesuai dengan tujuan asalnya,” menurut kenyataan itu. 

  Hari PBB disambut pada 24 Oktober setiap tahun untuk menandakan tarikh berkuatkuasanya Piagam PBB serta penubuhan badan antarabangsa itu pada tahun 1945.

  Sejak menyertai PBB selepas mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, Malaysia secara konsisten telah mempromosikan tiga tunggak asas sistem PBB iaitu keamanan dan keselamatan, hak asasi manusia dan pembangunan. – Bernama

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...