Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Chevron beli Hess dengan harga AS$53 bilion

  COLUMBUS, 24 OKT – Chevron membeli Hess Corp. pada harga $53 bilion dan ia bukanlah pemerolehan terbesar dalam sektor tenaga bulan ini kerana pengeluar utama merebut inisiatif itu sementara harga minyak melonjak.

  Harga minyak mentah meningkat secara mendadak pada awal 2022 dengan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan berlegar sekitar AS$90 setong selepas meningkat 9 peratus lagi tahun ini. Itu telah menjadikan penggerudi besar kaya dan mereka sedang mencari tempat untuk melabur.

  Perjanjian Chevron-Hess datang kurang daripada dua minggu selepas Exxon Mobil berkata bahawa ia akan memperoleh Sumber Asli Pioneer untuk kira-kira AS$60 bilion.

  Tekanan ke atas harga minyak sedang digunakan dari beberapa bidang termasuk perang di Ukraine. Pasaran minyak sedang diregangkan oleh pengurangan pengeluaran minyak dari Arab Saudi dan Rusia, dan kini, perang antara Israel dan Hamas berisiko mencetuskan konflik yang lebih luas di Timur Tengah. Walaupun serangan ke atas Israel tidak mengganggu bekalan minyak global, menurut analisis oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat (AS), “mereka meningkatkan potensi gangguan bekalan minyak dan harga minyak yang lebih tinggi.”

  Chevron berkata kelmarin bahawa pengambilalihan Hess menambah medan minyak utama di Guyana serta sifat syal dalam Formasi Bakken di Dakota Utara. Guyana ialah sebuah negara Amerika Selatan dengan 791,000 orang yang bersedia untuk menjadi pengeluar minyak luar pesisir keempat terbesar di dunia, meletakkannya di hadapan Qatar, Amerika Syarikat, Mexico dan Norway. Ia telah menjadi pengeluar utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan gergasi minyak, termasuk Exxon Mobil, CNOOC China, dan juga Hess, bersaing sengit untuk mendapatkan medan minyak yang sangat menguntungkan di utara Amerika Selatan.

  “Gabungan ini sejajar dengan objektif kami untuk menyampaikan pulangan yang lebih tinggi dan karbon yang lebih rendah dengan selamat,” kata Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Chevron, Mike Wirth dalam ucapan tersedia. “Selain itu, Hess meningkatkan anggaran pengeluaran dan kadar pertumbuhan aliran tunai percuma Chevron dalam tempoh lima tahun akan datang, dan dijangka memanjangkan profil pertumbuhan kami ke dekad yang akan datang menyokong rancangan kami untuk meningkatkan pertumbuhan dividen dan pembelian balik saham peneraju rakan sebaya kami.”

  Chevron sedang membayar untuk Hess dengan saham. Pemegang saham Hess akan menerima 1.0250 saham Chevron untuk setiap saham Hess. Termasuk hutang, Chevron menilai perjanjian itu pada AS$60 bilion.

  Dan walaupun dengan penggera yang dibangkitkan mengenai perubahan iklim selepas musim panas yang mencatatkan rekod suhu yang tinggi, harga tenaga yang tinggi telah mendorong lebih banyak penerokaan dan lebih banyak penggerudian serta pembayaran yang besar untuk pelabur. – AP

  Chevron membeli Hess Corp. dengan harga AS$53 bilion kerana pengeluar utama merebut inisiatif itu sementara harga minyak melonjak. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...