Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

Riadah amal Bright Jigsaw meriah

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 NOV – Dengan matlamat untuk membantu golongan yang memerlukan serta golongan istimewa di Negara Brunei Darussalam, Sekolah Bright Jigsaw menganjurkan Acara Karnival dan Wheelkathon Amal bagi Pusat Ehsan Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam (Pusat Ehsan) di Stadium Tertutup, Jalan Stadium, hari ini.

Acara amal bersempena sambutan jubli perak sekolah berkenaan yang dihasratkan untuk mengutip derma bagi Pusat Ehsan itu disertai oleh murid-murid, ibu bapa, keluarga, guru dan kakitangan Sekolah Bright Jigsaw.

Hadir selaku tetamu kehormat bagi menyempurnakan perasmian dan menyertai acara walkaton ialah Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar.

Turut hadir ialah Pengarah Urusan Sekolah Bright Jigsaw, Haji Sambas bin Haji Bagol; Pemegang Amanah Kanan Pusat Ehsan, Dato Paduka Haji Alimin bin Haji Abdul Wahab; Pengetua Sekolah Bright Jigsaw, Dayang Shazwani binti Haji Shahibulbahri serta jemputan-jemputan khas.

Dalam kata alu-aluannya, Dayang Shazwani menerangkan bahawa Sekolah Bright Jigsaw menyambut ulang tahun jubli perak penubuhannya pada 2021 dan bagi meraikan ulang tahun berkenaan, sekolah berkenaan telah mengadakan beberapa aktiviti kebajikan dan amal termasuk mengadakan kejohanan golf amal bagi Dana Pengiran Muda Mahkota Al-Muhtadee Billah untuk Anak-Anak Yatim (DANA) pada Jun lalu.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham dan warga sekolah yang mengambil bahagian dalam riadah amal itu.
Antara pelajar yang membuat persembahan nyanyian lagu sekolah semasa majlis berkenaan.

Beliau menerangkan bahawa Acara Karnival dan Wheelkathon Amal itu diadakan dengan matlamat untuk mengutip derma bagi Pusat Ehsan. Ia sepatutnya berlangsung pada 2021 namun disebabkan oleh gelombang kedua pandemik COVID-19, ia telah ditangguhkan hingga tahun ini.

Dayang Shazwani menerangkan bahawa acara amal bagi Pusat Ehsan berkenaan menyaksikan pelbagai kaedah mengutip derma dilaksanakan termasuk pengagihan kad derma wheelkathon, penganjuran festival makanan antarabangsa, penganjuran permainan karnival serta kutipan derma melalui peti derma.

Beliau berkata bahawa kesemua hasil kutipan bagi kegiatan-kegiatan amal yang diadakan akan disumbangkan ke DANA dan Pusat Ehsan dalam majlis tamat pengajian dan malam penghargaan yang akan diadakan pada 25 November nanti.

Majlis diteruskan dengan sesi memanaskan badan sebelum Yang Berhormat Menteri Kesihatan menyempurnakan pelancaran acara.

Yang Berhormat Dato turut menyertai dan mengetuai acara walkaton sejauh 2.4 kilometer. Sementara itu, peserta-peserta acara basikal pula berbasikal sejauh 11.5 kilometer di mana acara bermula dan berakhir di Stadium Tertutup.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -