Tuesday, February 27, 2024
31 C
Brunei

  -

  Ribut salji sebabkan lapangan terbang Munich tergendala

  BERLIN, 3 DIS – Semua penerbangan dihentikan di lapangan terbang Munich pada kelmarin selepas ribut musim sejuk membuang salji di selatan Jerman dan sebahagian Austria, Switzerland dan Republik Czech, menjejaskan perjalanan merentasi rantau itu.

  Selepas pada mulanya mengumumkan penghentian trafik udara sehingga tengah hari pada kelmarin, lapangan terbang kemudian mengumumkan penerbangan akan dibatalkan sehingga 6 pagi hari ini. Lapangan terbang lain di rantau itu, termasuk di ibu negara kewangan Switzerland, Zurich, turut mengumumkan penangguhan dan pembatalan berkaitan cuaca.

  Kereta api ke dan dari stesen pusat Munich juga dihentikan, kata kereta api kebangsaan Jerman, menasihatkan penumpang untuk menangguhkan atau mengubah hala perjalanan mereka. Agensi berita dpa melaporkan bahawa beberapa penumpang di Munich dan bandar berdekatan Ulm menghabiskan malam Jumaat di kereta api kerana berhenti.

  Di Munich, tiada bas atau trem beroperasi setakat petang kelmarin, kata pihak berkuasa transit tempatan. Beberapa laluan kereta api bawah tanah dan serantau turut terjejas oleh cuaca.

  Pokok yang tumbang menyebabkan beribu-ribu orang terputus bekalan elektrik di seluruh negeri Bavaria, kata syarikat utiliti Bayernwerk kepada dpa.

  Pegawai untuk Bundesliga Jerman juga mengumumkan bahawa perlawanan bola sepak antara Bayern Munich dan Union Berlin, yang pada asalnya dijadualkan pada petang Sabtu di Munich, dibatalkan.

  Polis di Lower Bavaria, wilayah barat laut Munich, berkata mereka merespon terhadap 350 insiden berkaitan salji dan ais antara malam Jumaat dan awal kelmarin, beberapa daripadanya membawa kepada kecederaan ringan hingga sederhana.

  Di Austria dan Switzerland, salji baru yang turun menyebabkan pegawai meningkatkan penggera tentang bahaya runtuhan salji. Wilayah Tyrol dan Vorarlberg di barat Austria menaikkan amaran runtuhan salji mereka ke tahap kedua tertinggi selepas wilayah itu menerima sehingga 50 sentimeter (20 inci) salji semalaman. – AP

  Kelihatan kereta yang diletakkan di tepi jalan dilitupi salji selepas salji lebat turun di Munich, Jerman, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...