Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Robot bantu usaha menyelamat

  TOKYO – Dengan kamera dron, mangsa yang terselamat dapat dikesan dalam runtuhan.

  Sebuah robot bergerak di atas landasan membawakan air kepadanya sementara penyelamat yang memakai exoskeleton melapangkan laluan untuk membawa pesakit ke tempat yang selamat dengan menggunakan usungan autonomi.

  Ini adalah pandangan futuristik yang dipamerkan di Pameran Mobiliti Jepun, bertujuan untuk menunjukkan bagaimana teknologi dapat membantu dan kadangkala menggantikan peranan manusia di negara yang kekurangan pasukan penyelamat dan sering mengalami bencana.

  Tetapi, untuk tidak mencemaskan orang ramai, tragedi khayalan itu dilancarkan oleh Godzilla, yang telah memulakan bencana dalam filem bencana Jepun sejak 1950an.

  Seorang lelaki memakai exsoskeleton, sut yang dihasilkan oleh pengeluar robot Jepun, Robot Ride, menggerakkan halangan semasa demonstrasi di Pameran Mobiliti Jepun di Tokyo. – AFP
  Exsoskeleton, sut yang dihasilkan oleh pengeluar robot Jepun, Robot Ride. – AFP
  Seorang wanita diusung di atas robot pengusung yang dihasilkan oleh Attraclab. – AFP
  Gambar AFP
  Gambar AFP

  Di Jepun hampir 30 peratus penduduk negara itu berumur 65 tahun ke atas.

  “Oleh kerana penurunan penduduk, jadi semakin sedikit bilangan orang yang melakukan tugas berbahaya,” kata Tomoyuki Izu, pengasas Attraclab, sebuah syarikat permulaan tempatan yang pakar dalam mobiliti autonomi.

  “Idea saya adalah untuk membantu orang seperti anggota bomba dengan mesin saya,” kata Izu, 61, kepada AFP.

  Attraclablah merupakan syarikat yang bekerjasama dalam membangunkan robot penghantaran kecil yang memecut melalui runtuhan kadbod di Pameran Mobiliti Jepun dan mereka merancang usungan kawalan jauh di atas roda atau trek.

  Buat masa ini kerajaan Jepun lebih cenderung menggunakan peralatan tradisional untuk usaha bantuan, katanya pada majlis itu, yang dibuka kepada orang awam baru-baru ini.

  Tetapi Izu percaya bahawa akan ada pasaran bagi teknologi yang lebih canggih pada masa hadapan.

  “Terdapat banyak anime dengan robot berbentuk manusia di Jepun, dan oleh itu orang menyukainya. Tetapi jenis kenderaan autonomi seperti ini masih sangat asing bagi mereka,” katanya.

  Sejak 2016, Kawasaki Heavy Industries (KHI) Jepun telah membangunkan Kaleido, sejenis robot manusia yang kuat yang mampu mengangkat dan memindahkan orang yang cedera dengan teliti.

  “Pada masa hadapan robot ini akan dapat menyelamatkan orang, atau pergi ke zon berbahaya, seperti kebakaran,” kata Itsuki Goda dari bahagian robotik KHI.

  Bagaimanapun, dia mengakui bahawa mesin itu memerlukan lebih banyak pembangunan dalam kemampuan pengimbasan untuk mengatasi kawasan yang sukar.

  “Kami memerlukan lebih banyak tahun pembangunan jika kami mahu menggunakannya dalam situasi sebenar, di mana keadaan sentiasa berbeza,” katanya kepada AFP.

  Kapasiti muatan semasa Kaleido sebanyak 60 kilogram akan ditingkatkan tidak lama lagi dengan prototaip baharu, janji Goda.

  Harga juga menjadi isu. Sekarang ini robot ini “mungkin 10 kali lebih mahal daripada manusia, tetapi jika kita menghasilkan 10,000 daripadanya setiap tahun, harganya akan turun dengan cepat,” tambah Goda.

  Sejak bencana nuklear Fukushima pada 2011, satu lagi segmen khusus telah berkembang: robot untuk membersihkan kawasan bencana yang sukar atau berbahaya untuk diakses.

  Syarikat kejuruteraan Sugino Machine telah mempersembahkan lengan robot yang kuat tetapi kecil yang dipasang pada penggerak berjalan yang boleh bekerja di kawasan yang tidak dapat diakses oleh para pekerja kecemasan.

  Mesin itu dibina pada 2018 untuk sebuah agensi penyelidikan atom yang dijalankan secara nasional, ketika Jepun terus menjalankan kerja untuk menutup loji nuklear Fukushima Daiichi.

  “Ini boleh digunakan untuk penilaian kerosakan awal atau untuk mengeluarkan serpihan atau mengangkat barang berat yang tidak dapat diangkat oleh manusia,” kata Akira Inujima dari Mesin Sugino kepada AFP.

  Pelbagai peralatan boleh dilekatkan pada lengannya, seperti pengesan imej, suhu atau radioaktiviti, serta tombak air bertekanan tinggi.

  “Kami menghadapi masalah kekurangan tenaga kerja. Sukar untuk sepenuhnya bergantung sepenuhnya kepada robot. Tetapi kami boleh menawarkan penyelesaian untuk membantu pekerjaan manusia,” katanya.

  “Selepas Fukushima, kami dapat meneruskan pembangunan teknologi kerana terdapat banyak projek demi projek (dengan sokongan besar oleh kerajaan), seperti mengeluarkan serpihan, yang memerlukan kerja kami,” kata Inujima. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...