Tuesday, May 21, 2024
30.4 C
Brunei

  -

  Robot humanoid Atlas kini lebih lincah, tangkas

  Boston Dynamics telah melancarkan versi terkini robot bipedal, Atlas, yang terkenal, dalam bentuk yang lebih tangkas, lincah, dikuasai elektrik sepenuhnya dan autonomi. Ia akan bakal diuji di kilang automotif.

  Matlamatnya adalah untuk dapat memasarkannya secara besar-besaran dalam masa beberapa tahun.

  Boston Dynamics telah menggunakan satu dekad percubaan untuk membangunkan versi baharu robot humanoidnya, kini 100 peratus elektrik dan beroperasi sepenuhnya. Versi hidraulik Atlas dahulu kini telah ditamatkan untuk memberi laluan kepada model baharu yang lebih tangkas dan lincah yang direka untuk pengendalian kilang dan aplikasi pengeluaran sebenar.

  Perintis dalam penyelidikan robot humanoid, Boston Dynamics telah meletakkan semua kepakarannya untuk mencipta robot baharu itu. Versi elektrik Atlas itu lebih teguh dan menawarkan rangkaian pergerakan yang lebih luas daripada mana-mana generasi sebelumnya. Ideanya, sebagai contoh, adalah untuk membangunkan beberapa varian gripper baharu untuk memenuhi pelbagai keperluan pengendalian untuk pelanggan yang berbeza.

  Sudah beroperasi, Atlas yang dikemas kini akan membuat penampilan sulungnya menjelang akhir tahun 2024 di kilang automotif yang dikendalikan oleh Hyundai, pembuat kereta Korea Selatan dan pemegang saham majoriti di Boston Dynamics. Matlamatnya adalah untuk menunjukkan betapa serba boleh robot humanoid itu, dan bagaimana ia boleh beroperasi secara autonomi, di makmal, sudah tentu, tetapi juga di kilang, dalam perkhidmatan kumpulan industri utama.

  Versi elektrik Atlas kini lebih tangkas, menawarkan rangkaian pergerakan yang lebih luas daripada mana-mana generasi sebelumnya. – AFP

  Atlas pada asalnya direka untuk membantu orang di tempat yang biasanya tidak dapat diakses oleh manusia. Ia tidak lama kemudian mampu bergerak secara autonomi, mengelakkan halangan, membuka pintu, menggunakan alat tertentu (hos kebakaran, contohnya) dan sebagainya. Selama bertahun-tahun, Atlas telah mengagumkan dunia dengan berlari, melompat, menari dan juga melakukan larian belakang!

  Boston Dynamics sudah memasarkan beberapa robot, termasuk Spot (robot berkaki empat) dan Stretch (lengan yang diartikulasikan). Matlamatnya adalah untuk Atlas menjadi model humanoid pertama yang dipasarkan secara besar-besaran. Walau bagaimanapun, penggunaan robot mudah alih autonomi akan memerlukan beberapa pelarasan, bermula dengan kelulusan piawaian keselamatan baharu dan penerimaan inisiatif jenis ini oleh pekerja.

  Projek robot humanoid semakin berkembang, terutamanya di Amerika Syarikat dan China.

  Selain Atlas Boston Dynamics, ini termasuk robot Optimus Tesla dan Phoenix Sanctuary AI.

  Sementara itu, Figure, bagi pihaknya, telah bekerjasama dengan OpenAI untuk mengintegrasikan ChatGPT ke dalam robot humanoidnya, membolehkannya menjawab (hampir) sebarang soalan, sambil juga mengendalikan objek dengan mudah.

  Manakala, Xiaomi dari China dikatakan sedang mengusahakan robot yang mampu berinteraksi dengan manusia dengan dapat mengenali individu, ekspresi dan emosi mereka. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Australia dan New Zealand hantar pesawat, keluarkan warga dari New Caledonia

  SYDNEY, 21 MEI - Kerajaan Australia dan New Zealand mengumumkan pada hari ini bahawa mereka menghantar pesawat untuk memindahkan rakyat mereka dari New Caledonia...