Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Rombongan KHEU berlepas ke S’pura

  Oleh Yusrin Junaidi

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 SEPT – Rombongan dari Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) berlepas ke Republik Singapura bagi menghadiri International Conference on Communities of Success (ICCOS), yang berlangsung hari ini dan esok.

  Rombongan diketuai oleh Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman.

  Turut serta dalam rombongan itu ialah Setiausaha Tetap KHEU, Haji Mohammad Rosli bin Haji Ibrahim; Pegawai Tugas-tugas Khas Kanan, Ketua Bahagian Perhubungan Awam, Antarabangsa dan MABIMS, Haji Mohammad Albi bin Haji Ibrahim; serta Pegawai Tugas-tugas Khas Tingkat I, juga dari Bahagian perhubungan Awam, Antarabangsa dan MABIMS, KHEU, Pengiran Muhammad Azrin bin Pengiran Jarail; dan Pegawai Pelajaran Ugama di KHEU, Haji Razali bin Haji Mahal.

  ICCOS anjuran Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) membawa tema ‘Warga Negara Penyumbang, Institusi Dinamik’ mengongsikan pelbagai model masyarakat gemilang dengan masyarakat lain.

  Persidangan itu juga adalah sebagai landasan bermakna untuk para pemimpin agama, pegawai negeri dan pemimpin masyarakat mempelajari mengenai usaha-usaha masyarakat lain dalam mengharungi isu-isu kontemporari.

  Majlis pembukaannya dihadiri oleh Perdana Menteri Republik Singapura yang juga menyampaikan ucaptama dan diteruskan dengan perkongsian pengalaman Masyarakat Islam Singapura dalam memupuk komuniti yang berjaya oleh Mufti Republik Singapura.

  Manakala, pada hari kedua persidangan pula akan menampilkan perbincangan panel sembilan pemimpin agama dan ulama tempatan dan antarabangsa terkenal, pegawai negeri dan pemimpin masyarakat.

  Penyertaan Brunei ke persidangan itu dihasratkan untuk memelihara hubungan dan kerjasama antara Brunei dan Republik Singapura khususnya KHEU dan MUIS.

  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama bersama rombongan bergambar ramai sebelum berlepas ke Republik Singapura. Hadir mengucapkan selamat belayar ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Mohd Tashim bin Pengiran Haji Hassan dan Timbalan Setiausaha Tetap (Dasar dan Keagamaan), KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang. – Gambar serahan KHEU
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...