Thursday, February 22, 2024
25.2 C
Brunei

  -

  Roti bakar Gilgeori tarikan kulinari di Korea Selatan

  KOREA SELATAN – Kebanyakan pelancong mencari restoran popular semasa melawat negara asing. Tetapi usaha spontan peniaga jalanan boleh meninggalkan kesan yang berkekalan, jika seseorang menemui tempat yang betul.

  Daripada memesan makanan di vendor luar yang ramai sehinggalah berbual-bual kecil dengan kakitangan sebelum menu dihidangkan, kod budaya unik bandar ini mudah ditangkap melalui pengalaman itu.

  Roti bakar Gilgeori, atau roti bakar jalanan Korea, ialah salah satu menu makanan jalanan utama untuk penumpang komuter yang ingin menikmati sarapan pagi sebelum masuk ke pejabat. Ia juga merupakan makanan ringan selepas sekolah yang popular untuk kanak-kanak.

  Selain daripada isian sayur-sayuran dan telur yang digoreng, apa yang menonjol dalam roti bakar jalanan Korea ialah gula dan sos tomato. Walaupun ini mungkin kedengaran pelik pada mulanya, sebaik sahaja awda menggigit, akan mendapati bahan-bahannya digabungkan dengan sangat baik. Orang Korea memanggil rasa ini ‘danjjan’, bermaksud manis dan masin.

  Awal tahun ini, YouTuber popular British, Josh Carrott dan Ollie Kendal membuka kedai pop-up roti bakar jalanan Korea di stesen kereta api London King’s Cross. Tidak lama kemudian menjadi sensasi, dan kedua-duanya terus membuka restoran roti bakar Korea kecil. Roti bakar di sana berharga kira-kira 5.5 paun (AS$6). Tetapi di Seoul, roti bakar jalanan boleh didapati pada separuh harga dengan banyak variasi untuk dipilih.

  YouTuber popular British, Josh Carrott dan Ollie Kendal membuka kedai roti bakar jalanan Korea di stesen kereta api London King’s Cross. – Agensi
  Pemandangan Pasar Pertanian dan Hasil Marin Mapo di utara Seoul. – ANN/The Korea Herald
  Roti bakar Halmeoni khas di Changdong Halmeoni Toast, di utara Seoul. – ANN/The Korea Herald
  Roti bakar telur dan keju di Teo-sarang yang disimpan di dalam cawan kertas. – ANN/The Korea Herald

  Warung roti bakar Yeouido

  Pada jam 7:30 pagi di Yeouido, daerah kewangan Seoul, jalan raya sudah penuh dengan kereta, dan pekerja pejabat bergegas keluar dari stesen kereta api bawah tanah dan bas.

  Di kalangan orang ramai, kira-kira satu pertiga dilihat menuju ke kafe berdekatan atau gerai bergerak jalanan untuk menjamu selera.

  Terletak di lorong di sebelah kanan dari Pintu Keluar No. 1 Stesen Yeouido, papan berdiri bercat dengan menu tulisan tangan, menyambut mereka dengan aroma roti bakar yang biasa.

  Roti bakar telur adalah keistimewaan mereka, dan kek ikan dijual sebagai sampingan bersama kopi. Apabila memesan roti bakar, secawan sup kek ikan percuma ditawarkan sementara menunggu.

  “Baru sedekad yang lalu, saingan terbentuk di kalangan gerai bergerak pembuat roti bakar di Yeoeuido. Kini, gerai Jumeokbap telah menjadi popular, jadi saya rasa saya seorang sahaja yang menawarkan menu roti bakar di sekitar kompleks ini,” kata pemilik warung itu.

  Dua keping roti rangup dengan kobis cincang, bawang besar, lada benggala, daun bawang dan telur yang dipukul di bahagian dalam, menjadikannya hidangan yang mengenyangkan. Roti bakar di gerai Yeouido berharga 3,000 won

  Changdong Grandma’s Toast

  Roti Bakar Halmeoni Changdong (Changdong Grandma’s Toast), yang terletak di dalam Pasar Changdong, di antara stesen Ssangmun dan stesen Suyu, telah beroperasi selama lebih 35 tahun.

  ‘Halmeoni’ yang bermaksud nenek dalam bahasa Korea, pemilik warung roti bakar itu, meninggal dunia pada 2020, dan menantu perempuannya meneruskan perniagaannya.

  “Kami datang ke sini selepas bekerja, tepat pada masanya untuk snek petang untuk anak-anak kami selepas sekolah,” kata pasangan berusia 40an kepada The Korea Herald.

  “Saya kadang-kadang berasa cemburu kerana anak-anak saya lebih suka roti bakar Halmeoni daripada makan malam yang saya buat,” kata wanita itu sambil tersenyum.

  Terkenal dengan isiannya yang banyak, pengunjung sering memberi nama samaran kepada roti bakar Halmeoni, ‘Roti Bakar Daewang’, yang bermaksud ‘Roti bakar jumbo’.

  Roti bakar Halmeoni terdiri daripada telur dadar gergasi dengan pelbagai jenis sayur-sayuran, hampir lebih besar daripada saiz tangan orang dewasa, diapit di antara dua keping roti. Changdong Halmeoni Toast dibuka pada pukul 9:30 pagi, dan ditutup pada pukul 8 malam. Roti bakar Halmeoni berharga 2,500 won.

  Teo-sarang

  Terletak di tingkat bawah Pasar Pertanian dan Hasil Laut Mapo, Teo-Sarang mengalu-alukan kedua-dua pelanggan dan kakitangan pasar dari waktu subuh.

  Penjual roti bakar, yang terletak di pintu masuk pasar No. 3, dibuka pada pukul 5 pagi, bersama-sama dengan kebanyakan gerai pasar lain. Bahan-bahannya disimpan dengan mudah, menurut pengurus – marjerin yang mencukupi, bawang cincang, bawang hijau, lobak merah dan telur.

  Roti bakar di Teo-sarang agak kurang manis, kerana minuman pada menu menggantikannya. Secawan kecil kopi dabang, kopi gaya lama dengan krimer dan gula, atau sikhye, minuman punch Korea yang manis, boleh dinikmati dengan kos 1,000 won setiap satu.

  Pengurus itu mempamerkan kemahiran memasaknya kepada pelanggan sekali-sekala, meratakan marjerin di atas panggangan dan membalikkan roti bakar dengan pantas antara pergelangan tangannya.

  “Kami memulakan perniagaan kami di gerai ini menjual roti bakar gilgeori, dan kini kami mempunyai kafe pencuci mulut kami sendiri di tingkat atas pasar, juga dinamakan Teo-sarang. Tetapi mereka tidak membuat roti bakar, jadi pastikan awda melawat tingkat bawah jika awda sedang mencari snek yang menyelerakan,” kata pengurus itu. – ANN/The Korea Herald

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China kutuk lawatan delegasi AS ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’

  BEIJING, 22 FEB - China pada hari ini mengecam lawatan delegasi Amerika Syarikat (AS) ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’, selepas pengerusi jawatankuasa Dewan Perwakilan...