Thursday, August 11, 2022
23.2 C
Brunei

Roti canai satu!

-

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 6 JULAI – Dengan hasrat satu hari kelak boleh membuat pesanan roti canai di restoran atau gerai ahlinya, Pusat Kegiatan Warga Emas Belait (PKWE Belait) telah menganjurkan bengkel keusahawanan membuat roti canai di Dewan Serba Guna Jabatan Belia dan Sukan cawangan Belait, Kuala Belait, kelmarin.

Bengkel dihadiri oleh 30 ahli pusat itu merupakan inisiatif untuk menggalakkan warga emas mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti dan menyemai pengetahuan cara-cara memulakan perniagaan mereka sendiri.

Dalam ucapan yang disampaikan Presiden PKWE Belait, Salimo, berkata, “Kami merancang membuka sebuah restoran kecil di pusat di mana warga emas boleh berganding bahu bukan sahaja memasak pelbagai sajian yang boleh dijual untuk menambah pendapatan mereka dan pusat tetapi juga menggalak lebih banyak penyertaan daripada ahli-ahli, meluangkan masa bermanfaat serta berkongsi ilmu pengetahuan tentang masakan.”

Cef dari Perusahaan Ilmar, Haji Wan Ramli bin Ibrahim telah mengajar peserta cara-cara membuat roti canai dan teknik yang betul dalam menyedia dan memasaknya, khususnya cara-cara menterbalikkan doh roti canai untuk memastikan tekstur yang rangup selepas masak. Pada akhir bengkel, peserta berpeluang merasa dan menikmati roti canai yang telah dimasak oleh mereka.

Ahli PKWE Belait melihat cara pembuatan dan memasak roti canai.
Peserta yang membuat doh roti canai semasa bengkel tersebut.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Virus Langya jangkiti 35 individu di China

BEIJING, 10 OGOS – Saintis-saintis telah mengesan virus baharu yang dikatakan berasal dari haiwan di timur China yang telah menjangkiti puluhan orang, lapor BBC...
- Advertisment -