Rumah setingkat rentung

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan JBP

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JAN – Sebuah rumah satu tingkat musnah dalam kejadian kebakaran berlaku di Kampung Teligan Rampayoh pada pagi, 31 Disember lalu.

Menurut kenyataan dikeluarkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), seramai sembilan orang anggota bomba dan penyelamat dari Balai Bomba Labi yang diketuai oleh ASO Mohd Azizie bin Othman, dikejarkan ke insiden kebakaran rumah itu pada jam 10:03 pagi.

Apabila anggota bomba dan penyelamat sampai di tempat insiden, didapati api besar telah membakar keseluruhan rumah diperbuat daripada kayu serta beratapkan zink itu.

Anggota bomba dan penyelamat segera bertindak memakai alat pernafasan dan memadam kebakaran itu dengan mengeluarkan dua jet hos 64mm ke 38 mm dengan air yang diperoleh dari tangki jentera bomba dan mengambil air dari pili bomba yang berdekatan dengan api berjaya dikawal dalam masa 15 minit.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa rumah berkenaan dimiliki oleh seorang lelaki penduduk tetap bersama lima orang penghuni dan tidak ada korban jiwa atau kecederaan berlaku.

JBP menyarankan orang ramai supaya memastikan kediaman mereka dilengkapi dengan peralatan keselamatan iaitu alat pemadam api ringan jenis debu kering empat kilogram dan selimut api, memastikan menutup mana-mana suis peralatan elektrik selepas digunakan atau sebelum meninggalkan rumah, jangan sesekali meninggalkan masakan di dapur tanpa diawasi dan memastikan untuk membuka jendela dan pintu bagi pengudaraan jika terdapat kebocoran gas serta memastikan penyelenggaraan wayar elektrik dikendalikan oleh syarikat yang bertauliah mengikut piawaian yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Elektrik.

Orang ramai juga disarankan jika berlaku sebarang insiden kecemasan untuk menghubungi talian kecemasan 995 dan memberikan maklumat yang tepat.

Rentung…rumah satu tingkat musnah dijilat api dalam kejadian kebakaran di Kg Teligan Rampayoh, Belait.
Anggota bomba dan penyelamat berusaha memadamkan api dalam insiden kebakaran rumah di Kampung Teligan, Rampayoh pada pagi, 31 Disember lalu.