Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Rusia lancar peluru berpandu di enam wilayah di Ukraine

  UKRAINE, 8 FEB – Rusia melancarkan peluru berpandu pelayaran dan balistik serta dron jenis Shahed di enam wilayah di seluruh Ukraine, kelmarin lapor pihak berkuasa, membunuh sekurang-kurangnya lima orang awam dan mencederakan hampir 50 yang lain, termasuk seorang wanita hamil.

  Serangan  itu melanda sekurang-kurangnya tiga bandar utama, termasuk ibu negara, Kyiv, tempat diplomat tertinggi Kesatuan Eropah, Josep Borrell, sedang membincangkan bantuan ketenteraan dan sokongan kewangan untuk Ukraine. Dia berkata bahawa dia memulakan harinya di tempat perlindungan serangan udara, menyebutnya sebahagian daripada realiti harian Ukraine selepas hampir dua tahun berperang.

  Bantuan Barat sangat diperlukan oleh Ukraine, yang mengalami kekurangan peluru dan kakitangan. Beberapa pembiayaan asing jangka panjang juga diragui kerana usaha terbaharu untuk mencapai perjanjian bantuan Ukraine di Amerika Syarikat (AS) gagal baru-baru ini.

  Walaupun garis hadapan yang panjangnya kira-kira 1,500 kilometer hampir tidak berubah sejak beberapa bulan kebelakangan ini, pasukan Kremlin mempunyai kelebihan dalam stok peluru berpandu dan peluru artileri yang digunakan untuk serangan jarak jauh. Rusia telah berulang kali menggunakan peluru berpandu untuk mengebom sasaran awam semasa konflik.

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy berkata bulan lalu bahawa pertahanan udara dan sistem peperangan elektronik yang boleh menghentikan dron adalah keutamaan Kyiv.

  Misi Pemantauan Hak Asasi Manusia PBB di Ukraine berkata kelmarin bahawa korban awam dalam perang telah mula meningkat semula selepas jatuh tahun lalu. Bulan lalu, ia mencatatkan 158 kematian orang awam dan 483 cedera, meningkat 37 peratus daripada November lalu. Setakat ini, konflik itu telah membunuh lebih 10,000 orang awam dan mencederakan hampir 20,000 yang lain, kata PBB. – AP

  Seorang pekerja perubatan membantu seorang wanita di halaman bangunan pangsapuri yang musnah selepas serangan Rusia di Kyiv, Ukraine pada 7 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...