Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Lelaki bersenjata bunuh dua orang India di Kashmir

  INDIA, 8 FEB – Lelaki bersenjata di Kashmir yang ditadbir oleh India telah membunuh dua lelaki di ibu negara Srinagar, serangan pertama yang disasarkan ke atas orang awam tahun ini di wilayah yang dipertikaikan, kata polis hari ini.

  Dua pekerja Sikh dari negeri Punjab di India ditembak lewat kelmarin, dengan seorang terbunuh serta-merta dan yang kedua meninggal dunia hari ini di hospital, kata polis.

  Kashmir telah dibahagikan antara India dan Pakistan sejak kemerdekaan mereka pada 1947, dengan kedua-duanya menuntut wilayah altitud tinggi sepenuhnya tetapi mentadbir bahagian berasingan daripadanya.

  Kumpulan pemberontak telah melancarkan pemberontakan di Kashmir yang dikuasai India sejak 1989, menuntut sama ada kemerdekaan atau penggabungan dengan Pakistan. Konflik itu telah menyebabkan puluhan ribu orang awam, tentera dan militan terkorban.

  Militan telah menyasarkan ketibaan India ke Kashmir sejak 2019, apabila New Delhi membatalkan separuh autonomi perlembagaan wilayah majoriti Muslim itu, tetapi serangan kelmarin adalah yang pertama dalam enam bulan.

  Perubahan itu membolehkan semua orang India membeli tanah dan menamatkan hak tanah dan pekerjaan eksklusif untuk penduduk tetap Kashmir, dan puluhan ribu orang India kini tiba setiap tahun untuk mencari pekerjaan.

  Pertempuran antara militan dan tentera kerajaan telah dikurangkan secara drastik sejak perubahan 2019, tetapi kumpulan pemberontak mendakwa mana-mana India yang berhasrat untuk menetap di Kashmir adalah sasaran yang sah. – AFP

  Gambar hiasan. – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...