Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Sabah akan kenakan cukai jualan eksport biojisim negeri

  KOTA KINABALU, 7 FEB – Kabinet Sabah hari ini memutuskan untuk mengenakan Cukai Jualan Eksport Biojisim Negeri, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor. Beliau berkata cukai itu akan dikenakan bergantung kepada pelaksanaan Dasar Industri Biojisim Kelapa Sawit bagi mengawal eksport biojisim yang juga diluluskan oleh Kabinet Sabah, hari ini.

  Hajiji berkata dasar itu akan dikuatkuasakan dalam tempoh dua tahun dari tarikh kelulusannya selepas Platform Pengumpulan Biojisim Kluster Industri Minyak Sawit (POIC) Sabah beroperasi sepenuhnya dan di bawah penyeliaan Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan.

  “Satu Undang-undang Biojisim Minyak Sawit Sabah juga akan digubal untuk mengawal industri itu,” katanya dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat pasca-Kabinet Jabatan Ketua Menteri Sabah di Menara Kinabalu di sini hari ini.

  Ketua Menteri juga memberitahu ketua-ketua jabatan di bawah Jabatan Ketua Menteri bahawa Kabinet Negeri telah mengambil maklum kajian semula pengurusan Jawatankuasa Kemasyarakatan Dalam Bandar (JKDB) oleh Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...