Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Saham Asia jejaki penurunan Wall Street ketika ketegangan Timur Tengah meningkat

  HONG KONG, 15 APRIL – Saham Asia berundur pada hari ini kerana kebimbangan mengenai kemungkinan ketegangan yang meningkat di Timur Tengah membingungkan pasaran kewangan, mendorong pelabur mencari tempat yang lebih selamat untuk wang mereka.

  Niaga hadapan Amerika Syarikat (AS) meningkat dan harga minyak jatuh walaupun ketegangan melanda Timur Tengah di mana serangan lewat Sabtu menandakan kali pertama Iran melancarkan serangan ketenteraan ke atas Israel, walaupun berdekad-dekad permusuhan sejak Revolusi Islam 1979 di negara itu.

  Satu tong penanda aras minyak AS susut 41 sen kepada AS$85.25 setong. Minyak mentah Brent, piawaian antarabangsa, turun 24 sen kepada AS$90.21. Permintaan yang lebih perlahan dari China, digabungkan dengan ramalan bahawa pertumbuhan dalam bekalan mengatasi permintaan, telah mengekalkan harga terkawal.

  “Walaupun serangan dron itu telah menjadi tajuk utama, impak segeranya terhadap pasaran global, terutamanya harga minyak dan kebimbangan inflasi, mungkin dapat diredakan,” kata Stephen Innes, rakan kongsi pengurusan di SPI Asset Management, dalam ulasan. “Ketepatan dan kesan maut terhad daripada tindak balas Iran mencadangkan pendekatan strategik yang bertujuan untuk meminimumkan kerosakan dan bukannya meningkatkan ketegangan.”

  Penanda aras Jepun Nikkei 225 susut 1 peratus dalam dagangan pagi kepada 39,114.19.

  Dalam perdagangan mata wang, dolar AS meningkat kepada 153.71 yen Jepun daripada 153.07 yen, mencecah paras tertinggi 34 tahun lagi apabila pelabur beralih ke mata wang perlindungan tradisional. Euro berharga AS$1.0650, meningkat daripada AS$1.0635.

  S&P/ASX 200 Australia susut 0.6 peratus kepada 7,743.80. Kospi Korea Selatan turun 1.1 peratus kepada 2,653.06.

  Hang Seng Hong Kong turun 0.5 peratus kepada 16,633.37, manakala Shanghai Composite naik 1.4 peratus kepada 3,062.73. Di tempat lain di Asia, Taiex Taiwan adalah 1 peratus lebih rendah dan Sensex di India jatuh 1 peratus apabila negara itu bersiap sedia untuk proses pilihan raya nasional yang panjang. – AP

  Peniaga mata wang bekerja berhampiran skrin yang menunjukkan Indeks Harga Saham Komposit Korea (KOSPI) di bilik urusan pertukaran asing ibu pejabat KEB Hana Bank di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...