Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Tanah runtuh landa Sulawesi, korbankan sekurang-kurangnya 18 orang

  TANA TORAJA, 15 APRIL – Pasukan mencari dan menyelamat menemui 18 orang terbunuh akibat tanah runtuh di pulau Sulawesi di Indonesia dan masih mencari dua orang hilang, kata pegawai semalam.

  Pasukan penyelamat menemui kira-kira 14 mayat di kampung Makale pada petang kelmarin dan empat di Makale Selatan, kata Mexianus Bekabel, ketua Mencari dan Menyelamat Makassar.

  “Kami masih mencari dua lagi mangsa, tetapi kabus dan hujan renyai menyukarkan pencarian dan pegawai di lapangan terharu,” Sulaiman Malia, ketua Agensi Pengurusan Bencana daerah Tana Toraja, berkata pada hari ini.

  Dilonggarkan oleh hujan lebat, lumpur mencurah dari bukit sekitar ke empat rumah sejurus sebelum tengah malam Sabtu di daerah Tana Toraja di wilayah Sulawesi Selatan, kata ketua polis tempatan Gunardi Mundu. Beliau berkata majlis perjumpaan keluarga diadakan di salah sebuah rumah ketika tanah runtuh melanda.

  Berpuluh-puluh askar, polis dan sukarelawan menyertai pencarian di perkampungan lereng bukit terpencil di Makale dan Makale Selatan, kata Mundu.

  Anggota penyelamat awal kelmarin berjaya menarik keluar dua orang yang cedera, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia 8 tahun, dan membawa mereka ke hospital berdekatan.

  Talian komunikasi yang terputus, cuaca buruk dan tanah yang tidak stabil menghalang usaha menyelamat, kata Muhari.

  Tana Toraja mempunyai banyak tarikan pelancong yang popular, termasuk rumah tradisional dan patung kayu mayat yang ditanam di dalam gua, yang dikenali sebagai tau-tau.

  Hujan lebat bermusim menyebabkan tanah runtuh dan banjir kerap berlaku di Indonesia, rangkaian 17,000 pulau di mana berjuta-juta orang tinggal di kawasan pergunungan atau dataran banjir yang subur. – AP

  Penyelamat mencari mangsa yang terselamat di sebuah perkampungan yang dilanda tanah runtuh di daerah Tana Toraja di wilayah Sulawesi Selatan, Indonesia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...