Saturday, April 20, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Sambutan ketengah warisan budaya Brunei

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 23 FEB – Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang membawa tema ‘Menjayakan Wawasan Negara’, menekankan warisan budaya sebagai jati diri bangsa yang sentiasa relevan dengan pembangunan negara dan bangsa.

  Dalam hubungan itu, adalah amat penting untuk menekankan penyertaan daripada semua lapisan masyarakat secara inklusif termasuk golongan kelainan upaya bagi sama-sama memainkan peranan merealisasikan matlamat negara.

  Penekanan itu dibuat oleh Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Nazmi bin Haji Mohamad dalam temu bual bersama Media Permata selepas Upacara Perhimpunan Agung Sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-39 yang berlangsung di Taman Haji Sir Muda Omar ‘Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan, hari ini.

  Yang Berhormat Dato menerangkan bahawa persembahan sambutan ulang tahun Hari Kebangsaan tahun ini mempunyai sedikit kelainan dengan matlamat persembahan adalah untuk menyampaikan mesej utama iaitu selain daripada sambutan ulang tahun Hari Kebangsaan, ia juga mengetengahkan mesej bahawa budaya kita adalah diwariskan secara berterusan kepada generasi-generasi muda.

  “Melalui persembahan padang pada hari ini, kita dapat menyaksikan setiap lapisan masyarakat baik yang muda dan yang tua sama-sama bergabung untuk menjayakan upacara perhimpunan pada tahun ini,” ujarnya.

  Yang Berhormat Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan semasa ditemui pihak media. – Gambar oleh Muiz Matdani

  Mengulas lanjut mengenai persembahan itu, beliau menerangkan bahawa tiga perkara unik adalah muzik yang mengiringi persembahan Orkestra Tradisional Senandung Darussalam iaitu gabungan antara pemain muzik tradisional dengan usia yang berbeza daripada yang muda kepada veteran di mana mereka mewa-riskan segala kemahiran bermain muzik tradisional kepada generasi penerus.

  Keunikan kedua yang ditonjolkan adalah pakaian-pakaian tradisi daripada tujuh puak jati Negara Brunei Darussalam di mana antara pakaian yang diketengahkan, jarang kelihatan dan keistimewaannya adalah ia dipamerkan oleh anak-anak muda kita.

  Yang Berhormat Dato berkata, “Mereka sesungguhnya berminat memperagakan pakaian tradisional itu.”

  Keistimewaan persembahan ketiga yang dipamerkan, ulasnya lagi, adalah penyertaan daripada semua golongan termasuk golongan kelainan upaya kerana golongan itu juga berhasrat ingin menyumbang kepada pembangunan negara serta menjayakan Wawasan Brunei 2035.

  Ia dipamerkan dengan penyertaan mereka dalam kumpulan pembaca ikrar di mana bukan sahaja kita dapat wakil daripada kaum adam dan hawa, tetapi juga wakil daripada golongan anak-anak istimewa dan anak-anak kelainan upaya.

  “Kita dapat menyaksikan penyatuan itu di sana dan mereka sama-sama dengan penuh semangat melaungkan ikrar dan juga laungan ‘Allahuakbar’ yang disahuti oleh peserta-peserta padang yang lain,” tekannya.

  Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa format persembahan padang masih dikekalkan sama seperti pada 2022 di mana ia sebagai langkah berjaga-jaga kerana kita belum lagi keluar daripada pandemik COVID.

  “Kita memberikan kelonggaran di mana yang bersesuaian dan kita mengambil langkah berjaga-jaga demi menjaga kepentingan semua peserta dan orang ramai yang turut menyertai perhimpunan agung ulang tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam pada tahun ini,” tambahnya.

  Sementara itu, Setiausaha Tetap (Kebudayaan) di Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS), Pengiran Haji Mohd Hasnan bin Pengiran Haji Ali Hassan selaku Setiausaha Bersama Jawatankuasa Tertinggi Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam ke-39, menyatakan dalam usaha kita untuk mencapai tiga matlamat utama wawasan negara iaitu mempunyai rakyat yang berpendidikan tinggi, kualiti kehidupan yang tinggi serta ekonomi yang dinamik dan mampan, kita tidak boleh melupakan budaya warisan kita.

  Oleh itu, tambahnya, fokus persembahan sambutan Hari Kebangsaan iaitu dalam mengangkat tema sambutan berkenaan, penekanan diberikan kepada warisan budaya sebagai jati diri bangsa iaitu semua orang Brunei.

  Orang Brunei itu, jelas Pengiran Haji Mohd Hasnan, adalah semua warga yang bermastautin di Negara Brunei Darussalam, sama-sama bersatu padu dan bekerjasama dalam menjayakan wawasan tanpa melupakan warisan kita.

  Beliau menerangkan bahawa itulah identiti dan jati diri kita yang berpegang teguh kepada falsafah negara, Melayu Islam Beraja.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...