Wednesday, August 17, 2022
23.5 C
Brunei

Sambutan maal Hijrah 1444 terus diraikan

-

Oleh Syahmi Hassan,
Yusrin Junaidi & Azlan Othman

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 OGOS – Dalam menyemarakkan Awal Tahun Hijrah 1444, pelbagai pihak termasuk kementerian-kementerian kerajaan giat mengadakan majlis sambutan yang diisikan dengan ceramah keagamaan.

Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan jabatan-jabatan di bawahnya juga tidak ketinggalan mengadakan Majlis Sambutan Awal Tahun Hijrah 1444 yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan JPM, hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri di JPM, Yang Berhormat Pehin Datu
Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof.

Majlis telah dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan kemudian diikuti dengan hafazan ayat-ayat suci Al-Quran secara murattal berserta terjemahannya oleh pelajar hafazan Braille dari Institut Tahfiz Al-Quran Sultan Haji Hassanal Bolkiah, Haji
Mohammad Khairul Zaman bin Haji Salleh.

Majlis diteruskan lagi dengan ceramah khas yang bertajuk ‘Sabar dan Tawakal Pemangkin Ummah Bertakwa’ yang disampaikan oleh Pengarah Pusat Perhubungan Awam dan Antarabangsa, Universiti Islam Sultan Sharif Ali, Dr Haji Hambali bin Haji Jaili.

Majlis juga diserikan dengan bacaan Selawat Tafrijiyyah beramai-ramai sebanyak tiga kali oleh pegawai dan kakitangan Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah.

Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri hadir selaku tetamu kehormat pada Majlis Sambutan Maal Hijrah di JPM. – Gambar oleh Muiz Matdani
Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri pada majlis sambutan yang berlangsung di KHEDN, kelmarin. – Gambar oleh Azlan Othman
Yang Berhormat Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan hadir pada Majlis Sambutan Awal Tahun Hijrah 1444 di Dewan Setia Pahlawan, KSSUP.
Ceramah khas sempena Awal Tahun Hijrah 1444 telah disampaikan oleh Dr Haji Hambali. – Gambar oleh Muiz Matdani

Majlis sambutan tahun ini telah dikendalikan secara bersama oleh Balai Khazanah Islam Sultan Haji Hassanal Bolkiah dan Pejabat Kesejahteraan, Bahagian Perkhidmatan Awam, Kesejahteraan, Antarabangsa dan Media, JPM.

Turut mengadakan majlis sambutan seumpamanya hari ini adalah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN) yang dikendalikan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman.

Pada majlis itu, ceramah khas mengenai hijrah telah disampaikan oleh Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan, Pengajian Jawi dan Kitab Turath, di Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Dr Haji Mohd Shahrol Azmi bin Haji Abdul Muluk.

Sebuah lagi kementerian yang turut menyemarakkan awal tahun Hijrah ini adalah Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan (KSSUP) yang berlangsung di Dewan Setia Pahlawan, KSSUP.

Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis berkenaan ialah Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Abdul Manaf bin Haji Metussin.

Majlis sambutan telah diisikan dengan ceramah khas bertajuk ‘Hakikat Hijrah’ yang disampaikan oleh Penolong Pensyarah di KUPU SB, Awang Abdul Rahman bin Haji Ajak.

Tema Sambutan Awal Tahun Hijrah 1444 adalah ‘Bersabar, Berikhtiar, Bertawakal dan Berdoa Menghadapi Ujian: Memacu Wawasan Negara’.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -