Thursday, April 25, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Sangkar berisi tikus dibuang di halaman rumah

  Kepada sidang pengarang dan para pembaca ruangan khas ini, di sini saya ingin berkongsi sedikit kekecewaan berhubung kejadian yang berlaku dua minggu lalu. Saya tidak tahu siapa yang harus bertanggungjawab atas kejadian ini. Pada awal pagi hari tersebut, saya sekadar meninjau keadaan sekeliling di sekitar kawasan rumah saya. Tetapi, apabila saya kembali pada pukul 10 pagi, saya dapati ada sangkar tikus diletakkan di halaman rumah saya. Saya terkejut kerana sangkar itu turut disertakan dengan tikus dan dibuang di halaman rumah saya, siapakah pelaku yang tidak bertanggungjawab ini?

  Apa yang lebih membimbangkan, isu ini bukanlah yang pertama kali berlaku. Tahun lepas, ada kejadian anak kucing dibuang di rumah jiran sebelah dan saya bersyukur kerana pelakunya berjaya ditangkap. Berikutan itu, jiran di sebelah rumah saya mengesyaki bahawa kejadian kali ini mungkin juga dilakukan oleh pelaku yang sama. Tetapi, saya tidak tahu siapa yang terlibat dalam hal ini.

  Saya berharap kita dapat belajar untuk menghormati jiran dan persekitaran. Awal tahun baharu ini, kita sepatutnya sudah sedar untuk berubah ke arah yang lebih baik. Janganlah membuat perkara yang dapat menyusahkan orang lain.

  Saya rasa, jika pelaku itu adalah orang yang sama yang pernah membuang anak kucing di rumah saya, sepatutnya dia harus menghormati privasi setiap orang. Tidak wajar kita saling mencampuri urusan dan mengganggu ketenteraman rumah tangga orang lain.

  Dalam hal ini, saya tidak dapat lagi menahan diri. Ini bukan kali pertama kejadian ini berlaku dan saya sudah banyak bersabar. Bagi saya, kejujuran dan saling menghormati adalah asas untuk hidup harmoni dengan jiran. Bagaimanapun, saya telah membebaskan tikus yang ada di sangkar tersebut, namun semoga pelaku dapat membuka mata dan hatinya untuk lebih menghargai orang lain.

  Gambar Freepik

  Tikus Misteri

  NASIHAT DANG MP

  Pada pandangan saya memang tidak wajar jika seseorang itu bertindak melulu melakukan hal sedemikian hanya dengan tujuan untuk menyusahkan orang lain. Di sini ada beberapa cadangan penyelesaian rasional dan nasihat yang mungkin dapat diambil:

  1. Berbincang secara langsung: Ajak jiran yang dicurigai untuk berbincang secara terus terang. Sampaikan keprihatinan awda tentang kejadian ini dan tanyakan adakah mereka mengetahui apa-apa mengenai pembuangan tikus tersebut.

  2. Libatkan pihak berkuasa tempatan: Jika percakapan langsung tidak menghasilkan penyelesaian, pertimbangkan untuk melibatkan pihak berkuasa tempatan seperti pihak berkuasa kesihatan awam atau pihak berkuasa kawasan. Mereka mungkin dapat memberikan pandangan atau tindakan yang diperlukan.

  3. Tingkat keamanan rumah: Tingkatkan keamanan di sekitar rumah anda dengan memasang sistem kamera keamanan atau lampu luar yang cemerlang. Ini mungkin dapat memberikan bukti jika kejadian serupa berulang.

  4. Bina hubungan baik dengan jiran: Teruskan untuk membangun hubungan baik dengan jiran sekitar. Komunikasi yang baik dan sikap saling menghormati dapat membantu mencegah konflik dan mempromosikan kehidupan bersama yang harmoni.

  5. Larangan membuang sampah: Sampaikan maklumat tentang larangan membuang sampah melalui papan kenyataan di kawasan sekitar untuk meningkatkan kesedaran orang ramai agar dapat membantu mengurangkan tindakan yang tidak diingini.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara hantar delegasi ke Iran

  PYONGYANG, 24 APRIL - Delegasi ekonomi Korea Utara peringkat tinggi sedang dalam perjalanan ke Iran, kata media negara Korea Utara pada hari ini, untuk...