Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Saya banyak belajar daripada mendiang Joseph Kurup – Hajiji

  KOTA KINABALU, 19 APRIL – Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor berkata beliau banyak belajar daripada mendiang Tan Sri Jospeh Kurup terutamanya dalam menggalas tanggungjawab sebagai seorang pemimpin.

  Hajiji berkata beliau juga pernah bertugas sebagai Pembantu Menteri di Kementerian Pembangunan Perindustrian Sabah pada 1994 di bawah Jospeh yang antara lain memberi peluang untuk beliau melihat sendiri cara kerja pemimpin yang dihormati di Sabah itu.

  Ketua Menteri itu berkata antara kenangan paling manis adalah ketika mendiang membawanya ke Afrika Selatan, Namibia dan Mauritius pada 1994 bagi menimba pengalaman serta melihat sendiri negara luar.

  “Banyak saya belajar dan terima pandangan serta nasihat daripada mendiang, kita akan kenang jasa dan khidmat bakti Tan Sri Joseph Kurup untuk selamanya. Kita kehilangan pemimpin dan sahabat dengan pemergian mendiang,” katanya.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas memberikan penghormatan terakhir kepada mendiang di Wisma Fook Lu Siew di sini hari ini.

  Terdahulu, ketibaan Hajiji disambut anak mendiang iaitu Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Arthur Joseph Kurup, sebelum bertanya khabar kepada ahli keluarga antaranya isteri mendiang, Puan Sri Melinda Mak Soak Fong.

  Antara pemimpin tempatan dan rakyat Sabah yang hadir memberikan penghormatan kepada mendiang adalah Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan; Timbalan Ketua Menteri II, Datuk Seri Dr Joachim Gunsalam; dan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Seri Kadzim M Yahya. – Bernama

  Hajiji diiringi Arthur ketika membuat penghormatan terakhir terhadap mendiang Tan Sri Joseph Kurup di Wisma Fook Lu Siew kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...