Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Sekitar 7,000 jalani rawatan kesihatan mental

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 NOV – Ketika ini, kira-kira 7,000 orang termasuk kanak-kanak dan remaja, sedang menjalani rawatan kesihatan mental di Jabatan Psikiatri di hospital-hospital dan pusat kesihatan komuniti di Negara Brunei Darussalam.

“Perkara ini juga menimbulkan kebimbangan apabila terdapat juga sebilangan orang yang nekad membunuh diri.

“Pada 2020 sahaja, terdapat 14 kematian akibat bunuh diri dicatatkan yang mana enam daripadanya terdiri daripada warga tempatan dan penduduk tetap, dan hanya tiga daripada kes kematian yang dilaporkan ini dicatatkan sebagai pernah mendapatkan perkhidmatan psikiatri dan psikologi.”

Kebimbangan dan perangkaan itu dikongsikan oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar (gambar bawah) dalam ucapannya semasa Pelancaran Pelan Tindakan Kesihatan Mental Brunei Darussalam 2022-2025 dan Penandatanganan Memorandum Friends of HPC, sempena Sambutan Hari Kesihatan Mental Sedunia 2022 yang berlangsung di Tarindak D’Seni, Bandar Seri Begawan, hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Yang Berhormat Dato menyatakan penduduk Brunei
juga tidak terlepas mempunyai risiko menghidap gangguan mental dengan perangkaan yang diperoleh setakat ini, menunjukkan kemurungan, keresahan dan stres merupakan gejala kesihatan mental yang kerap dialami dalam kalangan penduduk.

Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham diberikan penerangan mengenai inisiatif penjagaan kesihatan dan kesejahteraan yang dikendalikan oleh BIBD.

Beliau menekankan, masalah itu diburukkan lagi semasa negara dilanda gelombang pandemik COVID-19 dalam dua tahun kebelakangan ini.

Yang Berhormat Dato seterusnya berkata, Negara Brunei Darussalam menyedari akan kepentingan isu kesihatan mental dan menunjukkan komitmen bukan sahaja dalam mengatasi isu itu di peringkat negara, malah telah memberikan pengiktirafan akan kepentingannya di peringkat global dengan Brunei mengetuai kerjasama dalam bidang kesihatan mental sebagai salah satu kebolehlaksanaan di bawah kerjasama ASEAN semasa mempengerusikan Sidang Kemuncak ASEAN 2021.

Oleh itu, sebagai kesinambungan kepada komitmen negara untuk mencapai strategi yang holistik dalam meningkatkan pencegahan masalah kesihatan mental di negara ini, Kementerian Kesihatan telah mewujudkan Pelan Tindakan Kesihatan Mental Negara Brunei Darussalam 2022-2025 bersama pihak-pihak berkepentingan.

“Pelan tindakan yang mengandungi empat strategi utama ini bukan sahaja mendukung matlamat Pelan Strategik Kementerian Kesihatan 2019-2023, bahkan memberi nilai tambah dengan lebih menekankan pendekatan seluruh negara dalam sama-sama menangani isu kesihatan mental.

“Ia sekali gus melengkapi pelan-pelan tindakan kebangsaan lain seperti Pelan Tindakan Keluarga, Wanita dan Kanak-kanak dan juga Pelan Tindakan Warga Emas, Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan,” ujarnya.

Beliau menambah ia termasuk memanfaatkan serta menggembleng sumber-sumber yang boleh diperoleh daripada sektor awam dan swasta serta badan-badan bukan kerajaan dan perwakilan daripada kumpulan-kumpulan masyarakat.

Setakat ini, jelas Yang Berhormat Dato, kementeriannya telah mencapai kemajuan yang memberangsangkan dalam mewujudkan pelbagai perkhidmatan kesihatan mental untuk rakyat dan penduduk negara ini.

“Walau bagaimanapun, masih banyak lagi usaha yang perlu kita kendalikan bersama untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan mental yang baik bagi semua, serta menangani sebarang jurang dalam sistem kesihatan semasa,” ujar beliau.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -