Sekolah Arab, agama mulakan pembelajaran bersemuka

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 MEI – Setelah sekian lama para pelajar menghadiri sesi pembelajaran secara dalam talian dan disambung dengan cuti Aidilfitri, esok (14 Mei), para pelajar sekolah agama dan sekolah Arab akan mula mengikuti sesi pembelajaran dan pengajaran secara bersemuka termasuk mereka yang berumur tujuh hingga 12 tahun.

Berikutan itu, pelbagai program dan aktiviti akan dijalankan sebagai cara untuk membiasakan para pelajar dengan sistem persekolahan, mengenali rakan sekelas, guru serta memberi kefahaman tentang garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) yang bukan sahaja perlu dipatuhi oleh pelajar tetapi juga tenaga pengajar dan guru sekolah agama dan Arab.

Perkara itu dinyatakan oleh Pemangku Ketua Bahagian Sekolah Agama, Awang Muhammad Hady bin Bukhari dan Ketua Bahagian Sekolah Arab, Pengiran Mohammad Aminudin bin Pengiran Haji Hussin dari Jabatan Pengajian Islam semasa temu bual sesi pembelajaran dan pengajaran sekolah agama dan Arab yang disiarkan menerusi Rampai Pagi Radio Televisyen Brunei (RTB) hari ini.

Awang Muhammad Hady menjelaskan pembelajaran secara bersemuka bagi sekolah Arab akan merangkumi pelajar Sanah (Tahun) 5 dan 6, manakala sekolah agama juga akan merangkumi pelajar prasekolah hingga Darjah 6.

Menurut Pengiran Mohamad Aminudin berkata garis panduan dan SOP yang telah digariskan sebagai sebahagian daripada usaha membendung penularan COVID bukan sahaja dalam kalangan pelajar, malah tenaga pengajar dan kakitangan sekolah berkenaan.

Awang Muhammad Hady dan Pengiran Mohammad Aminudin semasa temu bual berkenaan sesi pembelajaran dan pengajaran sekolah agama dan Arab yang disiarkan menerusi Rampai Pagi RTB.

Beliau menambah, Jawatankuasa Kerja Hal Ehwal Pendidikan yang dianggotai Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) telah menyediakan rancangan pembukaan semula sekolah.

Para pelajar akan diberikan kit ujian pantas antigen (ART) yang perlu dijalankan di rumah dengan dibantu ibu bapa atau penjaga selain suhu badan diperiksa sebelum memasuki kawasan sekolah.

“Pihak sekolah juga akan mengadakan SOP bagi mengurangkan atau mencegah penularan COVID dalam kalangan pelajar yang menunjukkan gejala. Bagi pelajar yang menunjukkan simptom, mereka akan dimasukkan ke bilik pengasingan dan mengikut garis panduan dan SOP yang perlu dipatuhi.

“Segala maklumat dan butiran mengenai sesi pembelajaran dan pengajaran secara bersemuka akan dikongsikan kepada semua warga sekolah apabila sekolah dibuka semula,” katanya.

Memandangkan pelajar telah lama melakukan pembelajaran dalam talian, maka beberapa program dan aktiviti telah digariskan dalam memastikan pelajar dapat membiasakan diri dengan persekitaran sekolah memandangkan ada antara mereka yang baru sahaja memulakan pengajian di sesi sekolah Arab dan agama.