Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  Sembilan pejuang Islam terbunuh dalam pertempuran Filipina: tentera

  MANILA, 28 JAN – Sembilan pejuang Islam termasuk tiga suspek pengeboman besar-besaran Katolik di selatan Filipina telah terbunuh dalam pertempuran dengan tentera, kata tentera, kelmarin.

  Askar tentera menembaknya dengan kira-kira 15 suspek Dawlah Islamiyah yang bersembunyi di ladang gunung berhampiran dengan perbandaran selatan terpencil Piagapo pada Khamis, kata komander unit tentera.

  Pertempuran itu menyebabkan sembilan lelaki bersenjata maut dan empat askar cedera, termasuk dua yang dibawa ke hospital dengan kecederaan serius, kata komander briged tentera Brigedier Jeneral Yegor Rey Barroquillo kepada AFP.

  Beliau berkata tiga daripada enam suspek dalam pengeboman misa Katolik di sebuah sekolah di bandar selatan Marawi bulan lalu adalah antara yang terbunuh dalam pertempuran Khamis.

  “Daripada sembilan itu, tiga terlibat secara langsung dalam pengeboman MSU,” kata Barroquillo, merujuk kepada letupan 4 Disember di Universiti Negeri Mindanao di Marawi yang menyebabkan empat orang maut dan puluhan cedera.

  Barroquillo berkata, tiga lagi suspek pengeboman masih dalam buruan termasuk dalang yang didakwa, bekas pelajar universiti itu dengan alias Jurutera.

  “Enam (lelaki bersenjata) berjaya melarikan diri dan dalam penilaian kami, Jurutera adalah antara mereka,” kata Barroquillo, sambil menambah petani telah meninggalkan kawasan itu awal bulan ini selepas lelaki bersenjata itu tiba.

  Manila menandatangani perjanjian damai dengan kumpulan pemberontak terbesar negara, Barisan Pembebasan Islam Moro, pada 2014, menamatkan pemberontakan bersenjata maut mereka. – AFP

  Wanita Islam berjalan melepasi tapak di mana bom meletup di Marawi, selatan Filipina pada 3 Disember 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...