Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Seni kayu pyrography kreatif Chea Vanrith

  PHNOM PENH – Seorang tukang kraf dari Kemboja menggunakan pen pyrography, sebuah peranti elektrik yang diperoleh daripada besi pematerian, yang membolehkannya menghasilkan corak rumit dan huruf Khmer pada permukaan kayu, menghasilkan karya seni yang unik dan menarik.

  Penciptaan artistik biasanya melibatkan peralatan tradisional seperti pen, pensel atau berus. Bagaimanapun, seorang tukang kraf tempatan menggunakan pen pyrography, alat elektrik yang diperoleh daripada besi pematerian. Alat ini membolehkan dia menghasilkan corak yang rumit dan huruf Khmer pada permukaan kayu, menghasilkan karya seni yang unik dan menarik.

  Seorang penduduk di kampung Piphup Thmei di komune Prey Sar di daerah Dangkor di ibu negara, Chea Vanrith menceritakan bahawa minatnya untuk menulis dan melukis pertama kali bermula ketika zaman persekolahannya. Setiap kali rakan sekolahnya memerlukan ilustrasi untuk buku skrap kenangan, dia sentiasa menjadi pilihan utama untuk tugas tersebut.

  “Pada masa itu, tanggungjawab saya biasanya mereka bentuk bahagian atas buku, manakala rakan sekelas saya mengambil alih bahagian bawah. Tanpa gagal, buku-buku itu akan dikembalikan kepada saya untuk hiasan selanjutnya. Pada masa itu, saya biasanya menggunakan berus atau pen marker,” katanya.

  Artis yang juga penyampai TV Bayon TV itu mengimbau kembali hala tuju seninya berubah semasa lawatan ke Pesta Sungai di wilayah Kampung Thom awal tahun ini. Acara itu menampilkan pelbagai jenis produk, tetapi satu yang menarik perhatiannya ialah gerai yang mempamerkan lukisan hangus dan ukiran huruf pada papan kayu. Tertarik dengan bentuk seni, dia mencari artis yang bertanggungjawab. Malangnya artis itu tidak hadir, walaupun ibunya hadir di gerai tersebut.

  Chea Vannarith menggores aksara dengan membakar tanda pada kayu. – ANN/The Phnom Penh Post

  Ketika itulah dia bertanya tentang mencuba hasil tangannya dalam bentuk lukisan tersebut.
  Berikutan percubaan pertamanya mencipta imej, dia menerima pujian daripada ibu artis itu, yang memuji kemahirannya mengatasi anak lelakinya.

  Momen itu mencetuskan konsep dalam fikirannya – kesedaran bahawa dengan pen pyrography sendiri, dia boleh mencipta reka bentuknya sendiri dan membawa minatnya ke tahap yang lebih tinggi. Dia menghubungi artis itu dan meminta bantuannya dalam mendapatkan pen sendiri.

  Dia menjelaskan bahawa usaha seninya sekarang merangkumi lukisan dan tulisan di papan, yang biasanya diimport dari China. Bentuk yang dihasilkan memerlukan kebolehan peribadi dan komitmen yang tidak berbelah bahagi. Pendekatan uniknya membolehkannya mencipta gaya huruf dan fon yang inovatif, yang disepadukannya dengan lancar ke dalam lukisan yang rumit. Pendekatan ini terhasil daripada dorongan kreatifnya sendiri dan penyelidikan internet yang meluas.

  Vanrith berkata keutamaannya biasanya untuk kayu pain, tetapi menyatakan bahawa dia baru-baru ini mengembangkan himpunannya untuk memasukkan buluh. Fleksibilitinya membolehkannya menghasilkan reka bentuk yang disesuaikan dengan pilihan pelanggannya.

  Beliau mendedahkan bahawa ukiran rantai kunci satu sisi berharga AS$3, manakala ukiran dua sisi boleh didapati dengan harga AS$4. Kepingannya yang lebih besar – papan yang berukuran 15cm kali 30cm – berharga antara AS$12 hingga lebih AS$20, bergantung pada kerumitan reka bentuk. Dia juga telah mula mempelbagaikan tawarannya untuk memasukkan pelbagai bentuk, seperti cawan kopi berbentuk hati atau awan.

  Dia menambah bahawa proses mencipta beberapa karyanya yang lebih besar memerlukan perhatian yang teliti dan memakan masa yang banyak, selalunya merangkumi satu hingga dua hari. Salah satu cabaran yang dia hadapi semasa bekerja ialah asap yang dihasilkan, yang malangnya, menyebabkannya sakit kepala, kerana dia tidak selesa memakai topeng muka. – ANN/The Phnom Penh Post

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...