Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Sepanyol rampas 620kg kokain

  MADRID, 9 FEB – Sepanyol merampas 620 kilogram kokain yang dicampurkan ke dalam garam mineral untuk makanan haiwan yang dihantar ke Barcelona dari Colombia, kata agensi kastam, kelmarin.

  Dadah itu ditemui disembunyikan dalam penghantaran garam kasar untuk makanan haiwan yang tiba di Barcelona pada 8 Januari dan kemudiannya dihantar ke Madrid.

  Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ejen kastam telah menemui kokain yang diseludup ke Sepanyol dalam pelbagai cara yang licik, seperti dicampur ke dalam pulpa buah, atau dicampur dengan pulpa kayu dan dibentuk menjadi palet kayu.

  Penyiasat telah menahan tujuh orang, kebanyakannya warga Colombia dan Ecuador, antaranya pengurus sebuah perniagaan berhampiran Barcelona.

  Seorang jurucakap kastam memberitahu AFP bahawa kokain itu kelihatan telah diwarnakan dan kemudian disalut dengan agen penutup untuk mengelak daripada dikesan.

  “Garam yang digunakan untuk makanan haiwan adalah kasar dan mempunyai warna kecoklatan, jadi kami menganggap mereka telah mewarnakan kokain untuk membuatkannya kelihatan sama warnanya,” katanya.

  Ejen kastam telah diberitahu tentang penghantaran itu dan menemukannya semasa ketibaannya, menemui 1,000 guni garam diimport oleh sebuah syarikat di Sant Cugat del Valles di luar Barcelona.

  Ujian makmal menunjukkan 34 daripada guni itu mengandungi garam yang diuji positif kokain, dengan penyiasat merampas 620 kilogram narkotik itu.

  Ejen mengesan penghantaran ke Torrejon de Ardoz di luar Madrid, di mana mereka menahan enam orang, semuanya warga Colombia atau Ecuador, pada 22 Januari.

  Mereka juga menahan pengurus firma import itu di rumahnya di Sant Cugat del Valles. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...