Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Sesi luar biasa bincang keputusan ICJ

  KAHERAH, 28 JAN – Atas permintaan Palestin, Majlis Liga Arab akan mengadakan sesi luar biasa di peringkat perwakilan tetap hari ini.

  Mesyuarat itu akan dipengerusikan oleh Maghribi, lapor agensi berita Arab Saudi (SPA).

  Dalam kenyataan, Wakil Tetap Palestin ke Liga Arab, Mohannad Aklouk berkata sesi luar biasa itu akan diadakan untuk merumuskan pendirian bersatu Arab terhadap langkah sementara dikeluarkan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) terhadap Israel.

  Beliau berkata permintaan Palestin telah diselaraskan dengan Maghribi, presiden bagi sesi ke-160 Liga Arab di peringkat menteri, bersama Jordan dan Mesir dengan mendapat sokongan negara-negara anggota organisasi Seluruh-Arab yang berpangkalan di Kaherah.

  Pada 29 Disember, Afrika Selatan memfailkan tuntutan di ICJ, memohon injunksi terhadap Israel atas alasan serangan Israel ke atas Gaza melanggar Konvensyen Genosid.

  Dalam keputusannya pada Jumaat lalu, ICJ mengarahkan Israel untuk melaksanakan enam langkah sementara, termasuk mencegah genosid di Gaza, memastikan tenteranya tidak lagi melakukan sebarang tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mencegah serta menghukum sebarang hasutan untuk genosid.

  Israel juga diarah membenarkan bantuan kemanusiaan memasuki Gaza, mencegah kemusnahan dan memastikan pemeliharaan bukti berkaitan dakwaan pembunuhan beramai-ramai dan menyerahkan laporan kepada ICJ mengenai semua langkah yang diambil dalam melaksanakan perintah itu dalam tempoh sebulan. – Bernama

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...