Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Sidang bincang pembangunan modal insan

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 19 MEI – Grominda Sdn Bhd dan Perspective Insan Academy, hari ini, telah menganjurkan Sidang Kemuncak Modal Insan INITIATE buat kali kedua yang berlangsung di Dewan An-Naura, Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah di ibu negara.

  Sidang kemuncak bertema ‘Membangunkan Tenaga Kerja Berdaya Tahan’ tersebut menghimpunkan para peserta dari sektor kerajaan, swasta serta pelajar dalam bidang sumber tenaga manusia (HR) di mana acara tersebut membolehkan para peserta dan fasilitator untuk membincangkan mengenai pembangunan modal insan.

  Matlamat INITIATE adalah bagi mengumpulkan dan menghubungkan para pengamal HR di Brunei di mana para peserta dapat belajar amalan terbaik daripada mereka dalam pelbagai industri sama ada kerajaan, korporat dan startup, konsultan serta ahli akademik melalui perkongsian pandangan.

  Sidang kemuncak dimulakan dengan ucapan alu-aluan daripada Ketua Pegawai Eksekutif Grominda Sdn Bhd, Awang Aiman ​​Minorhadi dan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pelatih Utama Perspective Insan Academy, Awang Iswandy bin Ahmad selaku pengerusi-pengerusi bersama.

  Kemudian, acara diteruskan dengan Forum Pleno tentang Budaya Kerja, dikendalikan oleh Dayang Aspadiyah binti Mohd Sah yang merupakan pengasas bersama Rangkaian Profesional Muda (YPN) dan disertai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Progresif, Hajah Nurul Haniah binti Haji Jaafar; Pengarah Institut Perkhidmatan Awam (IPA), Dr Hajah Noor Maya binti Haji Mohd Salleh; dan Pengarah HR Syarikat Minyak Brunei Shell Sdn Bhd (BSP), Hajah Zainab M A Omar yang juga merupakan pengasas dan presiden Persatuan Sumber Manusia (HRS) sebagai ahli panel di mana mereka membincangkan pelbagai budaya kerja yang positif dan yang penting, menanam budaya yang tertumpu pada pertumbuhan minda.

  Awang Iswandy semasa menyampaikan penghargaan kepada rakan strategik dan penaja INITIATE.
  Dr Hajah Siti Haziah semasa menyampaikan ucapan pada majlis tersebut.

  Selepas forum pleno, para peserta kemudiannya menghadiri Morning Tea Session sambil menikmati hidangan ringan dan minuman yang disediakan oleh vendor dari Two Sons Coffee, Macchiato Cafe dan Moisjito.

  Sidang kemuncak tersebut turut diisikan dengan bengkel yang dibahagikan kepada dua topik bagi sesi pagi dan petang.

  Pada sebelah petang, majlis pembukaan telah berlangsung dengan penyampaian ucapan daripada Awang Aiman Minorhadi dan Ketua Manpower Planning and Employment Council (MPEC), Dr Hajah Siti Haziah binti Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin.

  Majlis diikuti dengan penyampaian sijil penghargaan kepada rakan strategik dan penaja INITIATE yang terdiri daripada MPEC, YPN, HRS Brunei, Progresif Sdn Bhd, BSP dan Darussalam Enterprise (DARe).

  Forum Pleno kedua menyusul dengan membawa tajuk Resilience yang membincangkan bagaimana beberapa organisasi berjaya beroperasi dalam tempoh pandemik dan bagaimana untuk membangun kepercayaan terhadap kerja dari jauh (kerja dari rumah).

  Acara diteruskan lagi dengan bengkel Succession Planning yang membolehkan para peserta memahami perkara asas dalam perancangan berturut-turut dalam sesebuah organisasi.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...