Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Singapura minta pampasan pemilik kapal insiden tumpahan minyak

  SINGAPURA, 21 JUN – Agensi-agensi kerajaan Singapura akan meminta pampasan untuk kos yang ditanggung selepas tumpahan minyak pada 14 Jun daripada pemilik kapal berbendera Singapura yang bocor bahan api selepas ia dilanggar oleh kapal lain.

  Pihak Berkuasa Maritim dan Pelabuhan Singapura (MPA) berkata kelmarin bahawa pemilik kapal bunker Marine Honor bertanggungjawab atas kos yang ditanggung dan kapal itu mempunyai perlindungan insurans untuk memenuhi liabiliti tersebut.

  Ia berkata bahawa ianya adalah di bawah Akta Perkapalan Saudagar (Liabiliti Awam dan Pampasan bagi Pencemaran Minyak) 1998, yang merupakan enakmen Singapura bagi Konvensyen Antarabangsa 1992 mengenai Liabiliti Awam bagi Kerosakan Pencemaran Minyak.

  Di bawah Akta tersebut, pemilik Marine Honor mempunyai liabiliti yang ketat, yang bermaksud ia bertanggungjawab walaupun ia tidak bersalah, atas kerosakan pencemaran yang disebabkan oleh tumpahan minyak dari kapal tangkinya di perairan Singapura, jelas MPA.

  Ia berkata, “Standard prinsip ‘pencemar membayar’ memudahkan proses tuntutan dengan mempunyai pihak yang jelas untuk meneruskan tuntutan tanpa potensi komplikasi dalam membuktikan kesalahan.”

  Pemilik Marine Honor boleh meminta bantuan terhadap pihak ketiga untuk liability pencemarannya, tambahnya.

  MPA berkata agensi kerajaan Singapura akan mendapatkan pampasan untuk “kos semua langkah yang diambil untuk membendung dan membersihkan tumpahan, termasuk di mana kerosakan disebabkan kepada infrastruktur” selepas operasi pembersihan.

  “Kos untuk langkah yang munasabah diambil selepas tumpahan, mengakibatkan kerugian ekonomi dan kerosakan alam sekitar yang timbul daripada pencemaran boleh dinilai untuk tuntutan,” tambahnya. – ANN/The Straits Times

  Kapal bunker berbendera Singapura, Marine Honor, yang terlibat dalam insiden itu, berlabuh di Western Anchorage pada 18 Jun 2024. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...