Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Sisi akan jadi tuan rumah sidang kemuncak

  KAHERAH, 19 OKT – Presiden Mesir Abdel Fattah al-Sisi akan menghoskan Raja Jordan Abdullah II, untuk sidang kemuncak di Kaherah hari ini, kata jawatan presiden, ketika keganasan di Semenanjung Gaza semakin meningkat.

  Mahkamah diraja Jordan berkata dalam satu kenyataan bahawa kedua-dua pemimpin akan ‘membincangkan cara untuk menghentikan pencerobohan Israel ke atas Gaza’.

  Israel telah melakukan serangan udara dan artileri ke atas Gaza sejak pejuang Hamas melancarkan serangan besar-besaran ke atas masyarakat di selatan Israel pada 7 Oktober yang menurut pegawai Israel membunuh lebih 1,400 orang, terutamanya orang awam.

  Kementerian kesihatan yang dikawal Hamas berkata, serangan Israel telah membunuh 3,478 orang di kawasan Palestin yang terkepung, juga kebanyakannya orang awam.

  Sisi dan Raja Abdullah sepatutnya mengadakan perbincangan dengan Presiden AS, Joe Biden dan presiden Palestin, Mahmud Abbas, di Jordan minggu ini, tetapi Jordan membatalkan pertemuan itu selepas serangan maut ke atas hospital Gaza.

  Pertemuan mereka diadakan pada hari yang sama ketika Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres dijangka berada di Kaherah.

  Dalam pertemuan dengan Setiausaha Luar UK, James Cleverly, di Kaherah hari ini, Menteri Luar Mesir, Sameh Shoukry membincangkan ‘keutamaan menyampaikan bantuan kemanusiaan dan kecemasan kepada penduduk Gaza’, menurut kementerian luar negeri.

  Sisi turut membincangkan ‘keadaan di Gaza’ dengan ketua Komando Pusat AS, Michael Kurilla, katanya. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...