Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

SMSS raikan pelajar cemerlang 2022

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 MAC – Sekolah Seri Mulia Sarjana (SMSS) telah meraikan para pelajar yang meraih kecemerlangan dalam peperiksaan Penilaian Sekolah Rendah (PSR), IGCSE dan GCE ‘O’ Level pada majlis penganugerahan yang diadakan di Hotel Mulia,
hari ini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis ialah Pemangku Pegawai Tugas-Tugas Khas (Profesional) di Jabatan Sekolah-Sekolah, Kementerian Pendidikan, Haji Metussin bin Haji Jais.

Turut hadir ialah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif SMSS, Dr Mary Lim.

Pemangku Pengetua Pra Sekolah dan Bahagian Rendah, Putri Maharani Simanjuntak dalam ucapannya berkata bahawa keputusan peperiksaan tahun lalu adalah memberangsangkan meskipun pembelajaran bersemuka terjejas disebabkan wabak COVID.

Beliau berkata, seramai 42 orang pelajar telah mendapat keputusan 4A dan 5A dalam Peperiksaan PSR.

Haji Metussin hadir selaku tetamu kehormat pada majlis itu.
Dayang Gazala menyampaikan anugerah kepada salah seorang pelajar yang mencapai keputusan cemerlang.
Putri Maharani menyampaikan anugerah kepada salah seorang guru terbaik.

Untuk IGCSE dan GCE ‘O’ Level, kadar kelulusan kredit A hingga C adalah mengagumkan, melebihi 83 peratus dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris, Sains Komputer, Kimia dan Biologi, manakala Fizik dan Pengajian Perniagaan dengan masing-masing 92 peratus dan 93 peratus.

Pada majlis itu, penyampaian anugerah disempurnakan oleh Putri Maharani dan Pengetua Sekolah Menengah, Dayang Gazala binti Abdullah yang turut menyampaikan anugerah kepada guru-guru yang berprestasi.

Majlis turut dimeriahkan dengan beberapa persembahan pentas antaranya Tarian Indo-Cina Moden, Tarian Indonesia serta persembahan oleh pemenang tempat ketiga Pertandingan Kanak-kanak Patriotik dan johan Pertandingan Lagu Capella Patriotik.

Pemenang juga menerima hadiah atas pencapaian untuk sekolah selepas membuat persembahan di atas pentas.

Majlis diakhiri dengan ucapan penutup oleh Dayang Gazala diikuti dengan sesi bergambar ramai.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -