Sudah 20,000 kanak-kanak terima vaksin

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 29 APRIL – Sebanyak 1,397 dos vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun, kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan pemberian vaksin dos pertama kepada 20,562 dos iaitu 47.9 peratus daripada kumpulan umur berkenaan.

Manakala itu, sebanyak 372 dos kedua vaksin COVID telah diberikan kepada kanak-kanak yang membawa kepada jumlah keseluruhan dos kedua yang diberikan kepada kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut kepada 963 dos iaitu 2.2 peratus.

Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar mengongsikan perkembangan itu dalam Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

Yang Berhormat Dato turut mengongsikan liputan bagi penduduk negara ini yang telah menerima tiga dos vaksin iaitu pada kadar 65.2 peratus.

Menurut Yang Berhormat Dato, sebanyak 119 kes baharu jangkitan COVID telah dilaporkan hari ini, iaitu 93 kes hasil ujian pantas antigen (ART) dan 26 kes hasil 769 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

“Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di negara ini setakat ini ialah 141,748 kes,” katanya.

Beliau menambah terdapat satu kes yang dikategorikan dalam kategori 5 yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU), manakala satu kes dalam kategori 4 yang memerlukan bantuan oksigen dan di bawah pemantauan rapi.

Beliau seterusnya memaklumkan bahawa sebanyak 136 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 140,711 kes.

Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 819 kes iaitu 14 kes sedang dirawat di hospital manakala 805 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan. – Gambar oleh James Kon