Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  ‘Suu Kyi tetap bersemangat kental’

  BANGKOK, 7 FEB – Ketua negara demokrasi Myanmar yang digulingkan, Aung San Suu Kyi, berada tetap ‘bersemangat kental,’ kata anak lelakinya memberitahu AFP kelmarin selepas menerima surat daripadanya di mana ia merupakan komunikasi pertama mereka sejak dia ditahan dalam rampasan kuasa tiga tahun yang lalu.

  Suu Kyi ditahan pada pagi rampasan kuasa Februari 2021 yang menamatkan percubaan 10 tahun dengan demokrasi dan menjerumuskan negara Asia Tenggara ke dalam pergolakan berdarah.

  Pemenang Hadiah Nobel, berusia 78 tahun, sejak itu telah dipenjarakan selama lebih 20 tahun oleh mahkamah junta berikutan apa yang dikatakan kumpulan hak asasi sebagai perbicaraan palsu yang direka untuk mengeluarkannya daripada politik.

  Surat yang diterima pada awal Januari adalah ‘petunjuk sebenar pertama yang saya ada… bahawa dia sebenarnya masih hidup,’ katanya kepada AFP melalui telefon dari London.

  Suu Kyi, yang kekal popular di Myanmar, telah disembunyikan daripada pandangan awam sejak rampasan kuasa, hanya muncul dalam gambar yang tidak jelas diterbitkan media kerajaan yang diambil semasa prosiding mahkamah.

  Media tempatan melaporkan semasa perbicaraannya selama berbulan-bulan, Suu Kyi telah mengalami pening, muntah dan ada kalanya tidak dapat makan kerana jangkitan gigi.

  Parti Liga Kebangsaan untuk Demokrasi (NLD) beliau, September lalu menuduh junta membahayakan nyawanya dengan menafikan rawatan perubatannya.

  Suu Kyi terus mengalami masalah pergigian, kata Aris kepada AFP, sambil menambah dia telah menghantar ubat dan makanan yang kaya dengan vitamin dalam pakej penjagaan itu.

  Beliau berkata dia masih ditahan di perkarangan yang dibina khas di ibu kota yang dibina tentera Naypyidaw. – AFP

  Gambar fail menunjukkan Suu Kyi bercakap di forum perniagaan di luar sidang kemuncak Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) ke-33 di Singapura pada 12 November 2018. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...