Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Syarikat penerbangan Arab Saudi tempah lebih daripada 100 jet Airbus

  RIYADH, 21 MEI – Syarikat penerbangan nasional Arab Saudi menempah lebih 100 jet Airbus baharu, mencerminkan usaha kerajaan yang bercita-cita tinggi untuk menarik lebih ramai pelancong.

  Kumpulan Saudia, yang mewakili syarikat penerbangan Saudia dan syarikat penerbangan tambang murahnya Flyadeal, berkata kelmarin bahawa ia menempah 105 pesawat daripada keluarga jet A320neo syarikat aeroangkasa Perancis, termasuk 12 A320neos dan 93 A321neos. Itu menjadikan tempahan pesawat Airbus Saudia Group tertunggak kepada 144 daripada pesawat keluarga A320neo.

  Saudia berkata ia meningkatkan penerbangan dan kapasiti tempat duduk merentasi lebih 100 destinasi sedia ada untuk memenuhi matlamat negara untuk menarik lebih 150 juta pelancong menjelang 2030.

  Pada Februari, Airbus melaporkan hasil yang sihat untuk perniagaan pesawat komersialnya dalam laporan pendapatan tahunan terbaharunya dan menetapkan sasaran 800 penghantaran pesawat komersial, 67 lebih daripada pada tahun 2023.

  Nasib Airbus berbeza dengan perjuangan di Boeing pesaing Amerika Syarikat (AS), yang nampaknya akhirnya pulih daripada dua nahas jet Max pada 2018 dan 2019 yang mengorbankan 346 orang di Indonesia dan Ethiopia. Tetapi pada 5 Januari, palam pintu terputus dari Alaska Airlines 737 Max 9, dan syarikat itu telah bergolak sejak itu.

  Airbus telah mendapat manfaat daripada keputusannya untuk melancarkan A321neo, pesawat satu lorong dengan 180 hingga 230 tempat duduk.

  ‘Neo’ bermaksud pilihan enjin baharu, bermakna enjin yang sangat cekap bahan api yang menjimatkan wang syarikat penerbangan pada salah satu kos terbesar mereka.

  Boeing bergegas untuk memadankannya dengan Max, sebuah 737 yang dilengkapi dengan enjin baharu yang lebih cekap, hanya untuk menghadapi pelbagai isu teknikal.

  Di sebalik kesusahan Boeing, Airbus tidak mungkin meluaskan kelebihannya dalam duopoli Airbus-Boeing lebih jauh kerana syarikat itu sudah membuat pesawat secepat mungkin, dengan tunggakan lebih daripada 8,600 pesanan untuk diisi. – AP

  Airbus A320neo baharu berlepas untuk penerbangan ujian pertamanya di lapangan terbang Toulouse-Blagnac, barat daya Perancis, pada 25 September 2014. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...