Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Taekwondo tagih khidmat jurulatih Korea Selatan

  KUALA LUMPUR, 27 NOV – Taekwondo Malaysia (TM) sedang mencongak untuk mendapatkan khidmat jurulatih berkaliber dari Korea Selatan dalam usaha mempersiapkan atlet negara melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris 2024.

  Setiausaha Agung, TM R. Dhanaraj berkata, jurulatih itu diperlukan bagi membantu selain memantau prestasi dua atlet berpotensi negara iaitu Muhammad Syafiq Zuber dan Sebastian Tan Chung Wan yang sedang memburu slot ke Paris.

  “Kami masih dalam proses mendapatkan profil jurulatih dari Korea Selatan itu dan akan melakukan sesi temu duga sebelum mengumumkannya pada Januari.

  “Jurulatih itu merupakan pemenang pingat perak dan gangsa Asia, mempunyai pengalaman kejurulatihan dan turut disyorkan oleh Persatuan Taekwondo Korea,” katanya ketika ditemui selepas Mesyuarat Jawatankuasa Kerja (JKK) Sukan di MSN, di sini hari ini.

  Dhanaraj berkata kehadiran jurulatih berkenaan dalam masa sama turut dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan skuad kebangsaan dan skuad pelapis pada masa akan datang.

  Sementara itu, beliau berkata pihaknya akan menyusun semula program yang telah direncana bagi kelayakan Sukan Olimpik 2024 memandangkan tarikh kelayakan telah dipercepatkan daripada Mei kepada Mac depan.

  “Pada mulanya kita mempunyai program di Korea Selatan pada Mei depan, tetapi kami akan ubah balik mungkin dengan menghantar mereka pada Februari dan selepas kembali ke tanah air, mereka terlibat dalam kejohanan kelayakan ke Sukan Olimpik.

  “Sebastian sebenarnya berpangkalan di Amerika Syarikat (AS) dan mengikuti program di sana, jadi kita akan pantau beliau melalui jurulatih dan untuk Syafiq kita akan hantar ke Korea Selatan untuk latihan,” katanya.

  Muhammad Syafiq merupakan pemenang pingat emas kategori bawah 80 kilogram (kg) sementara Sebastian pemenang pingat gangsa (bawah 54kg) pada Sukan SEA Kemboja 2023. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...