Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  ‘Tak mahu ambil risiko lagi’

  BURIRAM, 25 OKT – Jorge Martin berjanji tidak akan ‘ambil risiko’ lagi, bermula dengan MotoGP Thailand pada hujung minggu ini, selepas dua perlumbaan menghancurkan yang menyaksikan pelumba dari Sepanyol itu ketinggalan di belakang Francesco Bagnaia dalam perebutan kejuaraan.

  Martin mengambil risiko dengan tayar belakang lembut di Australia pada hujung minggu lalu dan ia berubah menjadi malapetaka yang teruk sekali.

  Pelumba Pramac itu memimpin perlumbaan dari awal di Phillip Island sehingga keadaan tayar belakangnya menjadi semakin teruk, yang membolehkan empat pelumba yang menggunakan tayar keras, termasuk Bagnaia yang menduduki tempat kedua, mengambil alih dalam pusingan akhir yang dramatik, sementara pelumba Sepanyol itu jatuh ke tempat kelima di belakang pemenang, Johann Zarco.

  “Yang pasti, mulai sekarang, saya tidak akan mengambil sebarang risiko,” kata Martin.

  “Kami perlu berlumba sekurang-kurangnya dengan menggunakan tayar yang sama seperti lawan kami. Saya telah belajar bahawa apabila awda berjuang untuk kejuaraan dunia, awda perlu berjuang dengan senjata yang sama seperti pesaing awda.”

  Kesilapan tayar berlaku hanya seminggu selepas Martin, yang ketika itu berada di kedudukan teratas, terjatuh ketika mendahului MotoGP Indonesia yang memberikan Bagnaia kemenangan keenam pada tahun ini dan mendapat kelebihan 18 mata dalam kejuaraan.

  Pelumba Itali itu meningkatkan kelebihan tersebut kepada 27 mata di Australia dengan baki empat perlumbaan pada musim 20 perlawanan ini.

  Ia memberikan kedudukan terbaik kepada Bagnaia untuk mempertahankan gelarannya ketika para pelumba menuju ke Litar Antarabangsa Buriram.

  “Pastinya. Tetapi kita perlu kekal rendah diri,” kata Bagnaia selepas ditanya sama ada Australia telah memberi faedah kepada pertahanan kejuaraannya. – AFP

  Aksi Martin bersaing dengan pelumba Red Bull KTM Factory Racing, Brad Binder dari Afrika Selatan semasa perlumbaan MotoGP Australia di Phillip Island pada 21 Oktober lalu. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...