Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Tegakkan kedaulatan undang-undang

  Oleh Salawati Haji Yahya –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 1 FEB – Majlis Pembukaan Tahun Undang-undang berlangsung hari ini di Mahkamah Besar dimulakan dengan Perbarisan Kawalan Kehormat oleh Pasukan Polis Diraja Brunei (PPDB).
   
  Pemeriksaan perbarisan kawalan kehormat oleh Ketua Hakim Negara, Yang Amat Arif Dato Seri Paduka Steven Chong.
   
  Tradisi Pembukaan Tahun Undang-undang menggariskan peranan utama kehakiman dalam pentadbiran keadilan.
   
  Di majlis itu, Peguam Negara, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad bin Pehin Orang Kaya Laila Setia Bakti Di-Raja Dato Laila Utama Haji Awang Isa dalam ucapan di majlis itu antara lain mengongsikan satu inisiatif untuk Bahagian Keadilan Jenayah di mana pada tahun ini akan menjangkakan peningkatan hubungan dengan Pejabat Peguam Negara (AGC) Singapura.
   
    “Kami akan menghantar beberapa orang pegawai ke Singapura bukan sahaja menghadiri Kursus Asas Pendakwa Raya tetapi juga untuk kerja lanjutan dalam AGC Singapura dan itu adalah peluang yang tidak ternilai bagi peguam untuk mendapatkannya secara langsung pengalaman belajar dan bekerja bersama dengan rakan sejawat yang berpengalaman di Singapura,” jelasnya.
   
  Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad semasa menyampaikan ucapan. – GAMBAR MUIZ MATDANI
  Menyentuh mengenai keamanan dan kestabilan, beliau menjelaskan, AGC Brunei terus dipandu oleh visi iaitu ‘Kecemerlangan dalam perkhidmatan undang-undang untuk menegakkan kedaulatan undang-undang dan menjaga kepentingan Brunei’.
   
  Selain memainkan peranan penting dalam menyokong kerajaan dengan usaha bagi memastikan keamanan dan kestabilan, serta keselamatan sosial untuk rakyat negara ini.
   
  Beliau seterusnya menegaskan, selain menasihati kerajaan mengenai pelaksanaan undang-undang yang betul, adalah penting bagi memastikan tadbir urus yang adil dan akauntabiliti untuk semua badan pentadbiran.
   
  Katanya lagi, “Adalah menjadi kewajipan kepada kita untuk membimbing pihak berkuasa kawal selia dan agensi penguatkuasaan dengan tafsiran undang-undang yang betul dan penerimaan tadbir urus yang baik selaras dengan undang-undang, peraturan dan dasar”.
   
  Bahagian Penggubalan Perundangan telah menasihati dan bekerja dengan pelbagai kementerian, jabatan dan agensi bagi menterjemah keputusan dasar kepada perundangan.
   
  AGC telah bekerjasama rapat dengan agensi kerajaan bagi menyahut cabaran yang semakin berhubung dengan dunia di mana landskap digital yang melampaui sempadan fizikal dan jenayah berteknologi tinggi semakin meningkat.
   
  “Brunei tidak terlepas daripada ancaman keselamatan siber dan telah mengalami beberapa serangan berskala kecil daripada pencerobohan dan aktiviti penipuan dalam talian kepada propaganda radikal,” tegasnya.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...