Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Teguh berdiri: Rumah lama selamat gempa bumi kuat Jepun

  AKASAKI, JEPUN – Gempa bumi Hari Tahun Baharu merobohkan bangunan kayu di seluruh Semenanjung Noto, Jepun namun sebuah perkampungan nelayan kecil berdiri kukuh kerana seni bina pintar berusia beberapa dekad.

  Beberapa jubin bumbung terkeluar tetapi tidak satu pun daripada kira-kira 100 struktur di Akasaki yang dilanda angin, di kawasan pantai barat, runtuh dalam gempa bumi berukuran 7.5 magnitud itu, yang pusat gempanya hanya beberapa kilometer (km) jauhnya.

  Masaki Sato memandu sepanjang malam dari rumahnya sejauh 300km di Tokyo selepas gempa bumi untuk memeriksa rumah berusia 85 tahun yang dimilikinya sejak 2017 dan beroperasi sebagai B&B musim panas.

  “Rumah itu terletak di atas tanah yang sangat sempit dan bangunan itu mempunyai banyak bilik kecil, dengan banyak tiang” yang menjadikannya lebih kukuh, kata lelaki berusia 43 tahun itu kepada AFP.

  Untuk menahan daripada hujan lebat, salji dan angin laut yang menimpa Laut Jepun, rumah Sato dan kebanyakan yang lain di Akasaki mempunyai beberapa tingkap kaca.

  Gambar yang diambil pada 6 Januari lalu menunjukkan rumah-rumah di kampung Akasaki, wilayah Ishikawa selepas gempa bumi berukuran 7.5 magnitud melanda wilayah Noto pada Hari Tahun Baharu. – AFP
  Masaki Sato semasa ditemu bual. – AFP
  Masaki Sato berjalan kaki di kampung Akasaki. – AFP
  Ahli-ahli media berjalan di sepanjang pantai di kampung Akasaki. – AFP

  Dinding luarnya diperbuat daripada bilah kayu yang kukuh, berlapis secara mendatar. Struktur ini disokong oleh rasuk tebal bersilang silang di siling.

  Gempa bumi dan banyak gempa susulannya mengorbankan sekurang-kurangnya 161 orang dan 103 yang lain masih hilang, kata pihak berkuasa pada 8 Januari lalu.

  Tetapi tiada kemalangan jiwa berlaku di kampung yang rapat itu.

  Malah ombak tsunami yang dicetuskan oleh gempa bumi itu tidak sampai ke rumah-rumah berkenaan, yang dibina di atas tanah sedikit berbukit daripada tetrapod konkrit yang melindunginya dari laut.

  Di rumah Sato, pinggan mangkuk seramik hancur, perkakas tumbang dan pintu gelangsar kayu yang baru ditambah pecah, meninggalkan serpihan berselerak di atas lantai.

  Tetapi itu sahaja.

  “Saya berasa sangat yakin, kerana kampung tersebut masih berdiri di sana,” kata Sato.

  “Saya rasa ia berkat reka bentuk rumah-rumah itu,” tambahnya sambil duduk di kaunter dapur berdebu tetapi masih kukuh di rumah tetamunya. Hasil yang sama dilihat di sekitar kampung, di mana “reka bentuk rumah lebih kurang sama,” kata penduduk, Seiya Shinagawa yang merupakan pesara nelayan.

  “Secara tradisinya terdapat bangsal di pantai sebagai pendinding angin, dengan rumah utama yang sempit di belakangnya,” kata lelaki berusia 78 tahun itu.

  Rekaan ini adalah tinggalan hari-hari apabila setiap nelayan akan melancarkan bot mereka keluar dari bangsal terus ke laut, kata Shinagawa.

  Dari sekitar tahun 1920an, nelayan-nelayan di komuniti berkenaan memilih menangkap ikan di laut dalam yang lebih lumayan namun jauh dari rumah, kadang-kadang memberikan hasil lumayan untuk tangkapan mereka.

  Tetapi apabila kebakaran berlaku dan memusnahkan sebahagian besar kampung itu pada akhir 1930an, orang ramai membina semula rumah itu dalam reka bentuk yang bersatu dan lebih kukuh.

  Kini, di sebalik perwatakannya yang berdaya tahan, kampung itu menghadapi masalah yang meluas di Jepun: penduduk yang semakin menua.

  Kebanyakan orang di Akasaki berusia lebih 65 tahun, dengan ramai yang tinggal bersendirian, termasuk Akiyo Wakasa yang berusia 74 tahun.

  “Jiran saya dan jiran sebelah mereka juga tinggal bersendirian,” katanya.

  Menurut Wakasa, sebahagian daripada masalahnya ialah “membaiki rumah memerlukan wang”.

  “Saya tidak pasti berapa ramai orang di sini yang benar-benar fikir ia berbaloi untuk membaiki rumah itu dan terus tinggal di sini apabila mereka tidak mempunyai sesiapa untuk menyerahkannya,” jelasnya.

  Bagi Sato, seorang pekerja firma IT yang menjalankan perniagaan pengubahsuaian hartanah secara sampingan, dia tidak sanggup melihat Akasaki secara perlahan-lahan merosot.

  Kawasan itu tidak diiktiraf oleh kerajaan sebagai aset budaya, tetapi ia adalah tempat di mana orang ramai menjalani gaya hidup yang ringkas dan kuno, katanya.

  Dan apabila tiada sesiapa yang tinggal di rumah, ia dirobohkan ­- menghakis daya
  tarikan kampung itu, menurut Sato.

  “Akasaki, yang telah mengekalkan reka bentuk perumahan yang unik dan seragam… semakin hilang penampilannya yang indah.”

  Untuk menyelamatkan penampilan istimewa Akasaki, Sato telah membeli lima
  daripada rumah-rumah dan bangsal berkenaan, dan akhirnya mahu membuka beberapa kafe dan restoran di sana.

  “Kampung itu terlalu berharga untuk terhapus,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...