Thursday, February 22, 2024
29 C
Brunei

  -

  Teknologi AI pantau migrasi burung

  JINAN – Awal musim sejuk merupakan musim yang sibuk bagi Rizab Semula Jadi Delta Sungai Kuning, yang terletak di muara Sungai Kuning di Dongying, wilayah Shandong timur China.

  Daripada sembilan laluan terbang utama burung di seluruh dunia, laluan terbang Asia Timur-Australasia dan laluan terbang Pasifik Barat melalui tanah rizab itu. Berjuta-juta burung singgah di sini setiap tahun, menjadikannya ‘lapangan terbang antarabangsa’ untuk burung yang berhijrah dan kawasan penting untuk perlindungan mereka.

  Rizab itu, tapak musim sejuk dan persinggahan penting untuk burung migrasi, telah melancarkan projek baharu dan menggunakan teknologi baharu dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk memulihkan tanah lembap, memulihkan tumbuh-tumbuhan dan meningkatkan pemantauan burung.

  MELINDUNGI TANAH LEMBAP

  Rizab itu menganjur kira-kira 153,000 hektar, dengan tanah lembap membentuk lebih 70 peratus. Bekalan air yang boleh dipercayai adalah kunci kepada perlindungan tanah lembap dan keseluruhan ekosistem.

  Sejak beberapa tahun ini, rizab itu telah melancarkan saluran penambahan air baharu, mengalihkan lebih banyak air dari Sungai Kuning ke rizab untuk memulihkan tanah lembap.

  Burung liar kelihatan di Rizab Semula Jadi Delta Sungai Kuning di Dongying, wilayah timur Shandong, China. – XINHUA
  Burung penghijrahan musim sejuk kelihatan di Rizab Delta Sungai Kuning. – XINHUA
  Gambar diambil dari udara menunjukkan pemandangan Rizab Semula Jadi Delta Sungai Kuning di Dongying. – XINHUA
  Burung penghijrahan musim sejuk di Rizab Delta Sungai Kuning. – XINHUA
  Burung jenjang mencari makan di Rizab Delta Sungai Kuning. – XINHUA
  Gambar Xinhua

  Kapasiti pengalihan air telah dinaikkan daripada kurang 40 meter padu sesaat kepada 131 meter padu sesaat, kata Liu Jing, timbalan pengarah jawatankuasa pengurusan rizab itu. Ia telah mengalihkan 175 juta meter padu air ke dalam rizab dalam setiap dua tahun yang lalu.

  Dahulu, penambahan air dilakukan setahun sekali, sebelum musim banjir, tetapi sekarang dua atau tiga kali setahun, mengikut permintaan.

  “Kami mendapati pada musim lain, seperti musim bunga, apabila haiwan dan tumbuhan meningkat dengan pesat, sejumlah besar air juga diperlukan,” kata Liu.

  Air adalah asas kepada ekosistem tanah lembap. Hanya dengan air boleh tumbuh-tumbuhan tumbuh subur dan tumbuh-tumbuhan tanah lembap dipulihkan, justeru menyediakan makanan dan tempat tinggal untuk burung.”

  MEMULIHKAN TUMBUH-TUMBUHAN

  Apabila air laut surut, sebahagian besar rumput laut terdedah di muara Sungai Kuning.

  Zhou Yi, seorang penyelidik di Institut Oseanologi, Akademi Sains China, telah menjalankan penyelidikan dasar rumput laut selama lebih 20 tahun dan melawat tempat itu setiap bulan.

  Muara itu pernah menjadi tempat tinggal kepada tapak rumput belut terbesar di China, tetapi taufan Lekima memusnahkan lebih 660 hektar padang rumput pada 2019, tidak meninggalkan apa-apa selain kawasan tanah berlumpur ketika itu, kata Zhou.

  “Batas rumput laut menyokong organisma bentik seperti ikan kecil dan ketam, makanan berkhasiat untuk burung berkenaan,” kata Zhou Licheng, ketua penyelidik dengan jawatankuasa pengurusan rizab.

  Dengan kerjasama Institut Oseanologi dan Universiti Lautan China, rizab itu telah memulihkan hampir 100 hektar dasar rumput laut sejak 2022, kata Zhou.

  Pencemaran rumput laut masin menimbulkan risiko besar kepada dasar rumput laut. Rizab itu menjalankan analisis menggunakan sistem maklumat geografi dan teknologi sensor jauh, dan telah menghapuskan 8,724 hektar rumput laut masin melalui pelbagai cara, menurut ketua penyelidikan.

  Kadar liputan tumbuh-tumbuhan semula jadi rizab itu kini mencecah 55.1 peratus, menjadikannya kawasan tumbuh-tumbuhan semula jadi tanah lembap baharu terbesar di sepanjang pantai China.

  Satu pertiga daripada padang rumput laut di seluruh dunia telah hilang akibat perubahan iklim dan aktiviti manusia. Bagaimanapun, langkah demi langkah, China telah mengubah idea menanam rumput di dasar laut menjadi kenyataan.

  RANGKAIAN PEMANTAUAN

  Di Pusat Pemantauan Alam Sekitar Delta Sungai Kuning, Zhao Yajie, timbalan pengarah pusat itu, sedang memerhatikan aktiviti burung bangau putih timur pada skrin besar. Burung itu berdiri di dalam sarang buatan dengan diameter kira-kira 2 meter, membalik-balikkan dahan untuk mengemas kediamannya.

  Tahun ini, Zhao dan rakan sekerjanya telah mengesan 198 sarang dengan anak yang baru menetas. Bangau timur disenaraikan sebagai spesies terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semula Jadi.

  “Kami pernah mengira burung dengan mata kami sendiri,” kata Zhao. Apabila dia mula bekerja di pusat itu, dia akan menyusuri tanah lumpur dengan memakai pelampung getah setinggi dada, membawa binokular, tripod, kamera dan peralatan lain seberat hampir 10 kg. Dia juga akan tinggal di stesen pengurusan terpencil selama beberapa bulan pada satu masa.

  Rizab itu telah membina rangkaian pemantauan bersepadu udara-darat-laut dengan 66 kamera pemantauan untuk burung, 75 untuk tanah lembap dan lebih 40 untuk aktiviti manusia. Rangkaian ini menyediakan pemantauan masa nyata 24 jam dalam bidang utama, menggunakan teknologi seperti 5G, persepsi pintar dan AI.

  Rangkaian itu boleh merakam dan mengenali burung secara automatik, memaparkan spesies dan status kesihatan mereka pada skrin dengan serta-merta. Ketepatan pengecaman beberapa spesies utama dan burung besar melebihi 90 peratus. Data tersebut akan dimasukkan dalam statistik masa nyata nombor burung dan sampel corak aktiviti burung untuk suku tersebut.

  “Penggunaan teknologi membantu mengurangkan kesan aktiviti manusia terhadap alam sekitar semula jadi dan mewujudkan lebih banyak kemungkinan untuk pemuliharaan biodiversiti,” kata Shan.

  “Memerhati tanpa mengganggu dan melindungi tanpa campur tangan berlebihan – kami melihat ini sebagai penghormatan terbesar yang boleh ditunjukkan manusia kepada bunian alam.” – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China kutuk lawatan delegasi AS ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’

  BEIJING, 22 FEB - China pada hari ini mengecam lawatan delegasi Amerika Syarikat (AS) ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’, selepas pengerusi jawatankuasa Dewan Perwakilan...