Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Teknologi imigresen baharu bantu pelancong elak kesesakan

  WASHINGTON – Sebuah keluarga dari Belgium yang terdiri daripada empat orang telah berjaya mengelakkan barisan panjang di kawalan pasport Lapangan Terbang Antarabangsa Washington Dulles menggunakan sebuah aplikasi baharu, Kawalan Pasport Mudah Alih, dalam lawatan keempat mereka ke Amerika Syarikat (AS). Penggunaan aplikasi itu membolehkan mereka serta-merta menyimpan data perjalanan dan mempercepatkan proses pemeriksaan imigresen.

  “Memang selalu ada barisan panjang,” kata Piet De Staercke, ketua keluarga tersebut ketika berada dalam barisan untuk pemeriksaan pasport.

  Dia, isteri dan dua anak lelakinya sedang melawat Washington dan Chicago.

  “Kami agak takut. Tetapi sekarang dengan aplikasi ini, ia sungguh menakjubkan,” tambahnya.

  Memandangkan perjalanan terus berkembang pesat berikutan kemerosotan yang berkaitan dengan pandemik, Jabatan Kastam dan Perlindungan Sempadan (CBP) AS telah memperluaskan penggunaan teknologi seperti aplikasi Kawalan Pasport Mudah Alih yang digunakan oleh keluarga De Staercke dalam usaha memproses jumlah penumpang yang semakin meningkat dalam perjalanan ke peringkat antarabangsa.

  Piet De Staercke, dari belakang kanan ke kiri, bersama keluarganya disaring oleh pegawai Perlindungan Sempadan Tersuai, kanan, di pelabuhan masuk di Washington Dulles International Lapangan terbang di Chantilly, Virginia. – AP
  Pengembara antarabangsa menuruni eskalator untuk diproses di pelabuhan masuk di Lapangan Terbang Antarabangsa Washington Dulles di Chantilly, Virginia. – AP
  Pengembara antarabangsa yang tidak menggunakan aplikasi Kawalan Pasport Mudah Alih, berhenti dan menggunakan portal untuk mendapatkan pemprosesan awal di Lapangan Terbang Antarabangsa Washington Dulles di Chantilly, Virginia. – AP

  Dan dengan acara seperti gerhana matahari yang jarang berlaku, Olimpik di Paris, dan cuti musim panas yang masih mendorong perjalanan antarabangsa, jumlah tersebut tidak dijangka akan menurun dalam masa terdekat.

  Pegawai Kastam dan Perlindungan Sempadan memberikan gambaran belakang tabir kepada The Associated Press beberapa teknologi yang telah mereka gunakan dan perkara yang diharapkan pada bulan dan tahun akan datang.

  JUMLAH PENINGKATAN

  Sepanjang tahun fiskal 2023, agensi itu memproses lebih 394 juta pelancong di pintu masuk sempadan. Itu adalah peningkatan 24 peratus berbanding tahun sebelumnya.

  Apabila melihat 20 lapangan terbang teratas negara mengikut jumlah penumpang, pegawai memproses 31 peratus lebih banyak pelancong manakala purata masa menunggu meningkat 11 peratus.

  Sementara di beberapa lapangan terbang tersibuk, masa menunggu telah mengalami peningkatan yang tidak ketara atau bahkan berkurangan. Di Lapangan Terbang JFK di New York, sebagai contoh, masa menunggu berkurangan, sebanyak 0.4 saat secara purata, manakala pegawai CBP memproses 33 peratus lebih banyak pengembara.

  Kini lebih ramai yang melancong bersama keluarga berbanding pergi ke luar negara bersendirian untuk perniagaan.

  LEBIH BANYAK APLIKASI

  Pegawai semakin bergerak ke arah teknologi berasaskan aplikasi untuk mempercepatkan pergerakan penumpang melalui lapangan terbang. Aplikasi Kawalan Pasport Mudah Alih yang digunakan oleh keluarga Belgium di atas tadi adalah satu contoh. Ia tersedia untuk warganegara AS, tetapi juga kepada pemastautin tetap yang sah, warga Kanada tertentu dan pengembara dari negara yang merupakan sebahagian daripada Program Penepian Visa yang telah pergi ke AS sekurang-kurangnya sekali.

  Penumpang memuat naik foto dan maklumat mereka ke aplikasi tersebut. Apabila mereka memasuki kawasan saringan, mereka akan dihalakan ke barisan yang berasingan. Pegawai kemudiannya hanya perlu mengambil gambar seorang ahli keluarga dan ia mengeluarkan gambar keseluruhan kumpulan dan maklumat mereka.

  CBP melancarkan aplikasi itu pada 2021 tetapi kini cuba menarik lebih ramai orang untuk menggunakannya, termasuk dengan bekerjasama bersama syarikat penerbangan untuk membenarkan ia dimuat turun semasa pesawat dalam penerbangan dan meletakkan papan tanda di lapangan terbang untuk memberitahu pengembara mengenainya. Tahun lepas, rekod 4.1 juta orang datang ke negara itu telah menggunakan aplikasi berkenaan.

  “Mana-mana waktu yang kita boleh jimatkan melalui proses itu, ia menjimatkan masa,” kata Marc Calixte, pegawai tertinggi CBP di Dulles.

  September lalu, agensi itu turut mencipta aplikasi khusus untuk penumpang yang menggunakan Kemasukan Global. Itulah salah satu Program Trusted Traveller yang dijalankan CBP yang membenarkan penumpang berisiko rendah tertentu yang membuat temu janji untuk temu duga dan menyerahkan kepada semakan latar belakang untuk melakukan perjalanan melalui kawalan kastam dan pasport dengan lebih cepat apabila mereka tiba di AS.

  PENAMBAHBAIKAN KEPADA KEMASUKAN GLOBAL

  Tahun lepas menyaksikan rekod 3.2 juta orang memohon kepada program Kemasukan Global, dan tahun ini agensi itu berada di landasan untuk mengemukakan kira-kira empat juta permohonan, kata Brendan Blackmer, ketua cawangan CBP untuk Program Trusted Traveller.

  Bagaimanapun penumpang telah mengadu tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapatkan permohonan diproses dan perjuangan mereka untuk mendapatkan janji temu. Di laman webnya, CBP mengatakan ia memakan masa purata empat hingga enam bulan untuk memproses permohonan. Pada bulan Februari, 17 ahli Kongres menulis kepada CBP menuntut maklumat, mengatakan mereka mengemukakan aduan daripada konstituen sepanjang masa menunggu.

  Blackmer berkata agensi itu telah berusaha untuk menambah baik proses itu, termasuk dengan membenarkan hampir 100 peratus orang memperbaharui status mereka berbuat demikian tanpa perlu datang ke pusat pendaftaran.

  Hal Itu membebaskan janji temu untuk pemohon kali pertama. Dan ia mendorong lebih ramai orang untuk dapat menyelesaikan proses semasa mereka berada di lapangan terbang, sama ada meninggalkan atau pulang dari perjalanan.

  Terdapat juga lebih banyak janji temu yang tersedia, kata Blackmer, walaupun beberapa bandar seperti San Francisco masih melihat begitu banyak permintaan yang boleh mengambil masa lebih daripada 90 hari untuk mendapatkannya.

  “Kami telah melakukan banyak kerja sepanjang satu setengah tahun lalu, dan agensi itu berada dalam kedudukan yang lebih baik sekarang dan mampu memenuhi permintaan untuk program itu. Dan kami akan terus bekerja,” kata Blackmer.

  Menjelang 1 Oktober, mereka yang menggunakan beberapa Program Trusted Traveller akan menyaksikan kenaikan pada jumlah yuran yang dibayar. Kos NEXUS, program AS-Kanada yang direka untuk memudahkan perjalanan antara kedua-dua negara untuk pengembara yang telah diluluskan, akan meningkat daripada AS$50 kepada AS$120.

  Kemasukan Global akan meningkat dari AS$100 kepada AS$120. SENTRI, untuk pengembara pra-lulus di sempadan selatan dengan Mexico, akan turun, daripada AS$122.50 kepada AS$120.

  Tetapi yuran kini akan meliputi semua kanak-kanak di bawah umur 18 tahun tanpa mengira program yang disertai.

  Apa yang tidak berubah ialah kelulusan untuk program itu akan tetap baik selama lima tahun.

  Calixte berkata mungkin menjelang akhir musim panas lapangan terbang itu akan membuka apa yang dipanggil E-Gates di mana penumpang yang menggunakan Kemasukan Global boleh menggunakan aplikasi itu, memintas pegawai di gerai, dan sebaliknya pergi ke pintu pagar tempat foto mereka diambil dan dipadankan dengan pasport mereka, dan, dengan mengandaikan tiada bendera merah timbul, pintu pagar terbuka dan mereka berlalu keluar dari kawasan kawalan kastam dan pasport dan sedang dalam perjalanan.

  Lebih jauh lagi, Blackmer berkata agensi itu sedang meneroka konsep yang dipanggil barisan pintar, di mana apl itu menetapkan penumpang ke barisan tertentu bergantung pada maklumat yang telah mereka masukkan ke dalam aplikasi, seperti sama ada mereka mempunyai barangan untuk diisytiharkan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...